Hlavní obsah

Trump chce vyrobit nové jaderné zbraně. Cílem je odradit Rusko od útoků v Evropě

USA zavádějí novou jadernou politikuVideo: AP

 

Reklama

Spojené státy chtějí vyrobit nové jaderné zbraně o menší síle v reakci na přezbrojování Ruska. Uvádí to dokument amerického ministerstva obrany.

Článek

Americký prezident Donald Trump přichází s novým postupem ohledně jaderných zbraní. Je tak oproti svému předchůdci Baracku Obamovi podstatně tvrdší vůči Rusku. Cílem je mimo jiné odradit Rusko od toho, aby hrozilo jadernými útoky v Evropě.

Spojené státy chtějí vyrobit nové jaderné zbraně o menší síle. A to v reakci na přezbrojování Ruska. Uvádí to dokument o 74 stránkách, který v pátek zveřejnilo americké ministerstvo obrany. Experti se ale obávají dalšího šíření zbraní hromadného ničení a vyššího rizika jaderného konfliktu, uvedla to agentura AFP.

Pentagon přišel s analýzou toho, kam by měla podle zadání Donalda Trumpa směřovat jaderná politika. Dospěl k závěru, že USA by měly z velké části dodržet Obamův plán modernizace jaderného arzenálu. To se týká také nových bombardovacích letadel, ponorek a pozemních raket. Podporu také vyjádřil ohledně dodržování stávajících dohod o kontrole zbrojení, včetně nové smlouvy START. Ta omezuje Spojené státy a Rusko na 1550 strategických jaderných hlavic rozmístěných na maximálně 700 odpalovacích zařízeních.

Smlouva byla podepsána v Praze v roce 2010. Vstoupila v platnost v únoru 2011. Stanovené limity mají obě strany dodržovat nejpozději od pondělí 5. února. USA uvádějí, že limity dodržují od loňského srpna. Oficiální údaje o situaci v Rusku k 1. září jsou takové, že je pod limitem u odpalovacích letounů, ale mírně nad limitem v počtu bojových hlavic, a to na 1561.

„Moskva několikrát zopakovala svůj záměr splnit tyto limity včas a nemáme důvod se domnívat, že tomu tak nebude,“ uvedla ve čtvrtek mluvčí ministerstva zahraničí USA Heather Nauertová.

Trumpova jaderná doktrína se ale rozchází s Obamovou vizí ohledně postupného snižování významu jaderných zbraní v americké obranné politice. Stejně jako Obama uvažuje Trumpova vláda o použití jaderných zbraní pouze za zcela mimořádných okolností. Přesně ale nedefinují, co to znamená.

Reklama

Související témata:

Doporučované