Hlavní obsah

Trump dovolil CIA provádět bezpilotní nálety na teroristy. Bilance útoků může být tajná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Donald Trump povolil CIA, aby prováděla bezpilotní nálety.

 

Reklama

Pod vedením Donalda Trumpa se mění rozložení sil mezi rozvědkou a armádou.

Článek

Americký prezident Donald Trump oprávnil Ústřední zpravodajskou službu neboli CIA, aby prováděla nálety bezpilotních strojů na podezřelé z terorismu. Informoval o tom list The Wall Street Journal. Bývalý prezident Barack Obama pravomoci tajné služby v tomto ohledu omezil a právo podnikat útoky přiřkl armádě.

Nařízení dosud Bílý dům veřejně neoznámil a Pentagon ani CIA zprávu nekomentovaly. List The Wall Street Journal označil nařízení za jasný odklon od dosavadní spolupráce. Za Obamovy vlády CIA využívala bezpilotní letouny pouze k určení místa pobytu radikálů, samotný útok ale provedla armáda. Mimo jiné proto, aby vláda dostávala informace o bilanci mrtvých teroristů a civilistů. Oproti CIA provádí své operace pod zpravodajským krytím a úspěšnost svých operací nemusí zveřejňovat.

Donald Trump opakovaně hovořil o tom, že boj proti terorismu a obvzláště proti Islámskému státu bude jednou z jeho priorit. Novým rozložením sil mezi armádou a CIA tak plní jeden ze svých předvolebních slibů.

Reklama

Doporučované