Hlavní obsah

Trump jako pokusný králík. Dostal koktejl léků, vyjel si na projížďku

Foto: Profimedia.cz

Donald Trump při nedělním telefonátu se členy vlády v konferenční místnosti nemocnice, kde se léčí.

Reklama

Americký prezident se už čtvrtý den léčí z nákazy novým typem koronaviru. Donald Trump už dostal od lékařů koktejl léků a protilátek. A z Bílého domu se ozývají protichůdné zprávy o jeho zdravotním stavu.

Článek

Otázka, jak na tom zdravotně současný nájemník Oválné pracovny vlastně je, rezonovala přes víkend v médiích i na sociálních sítích. Úplně se nemohli shodnout ani lidé Trumpovi blízcí. Jeho lékař tvrdil, že si vede „velmi dobře“, zatímco personální ředitel Bílého domu Mark Meadows označil například sobotní vývoj prezidentova stavu za „vysoce znepokojivý“, píše britský list The Times.

Veřejnost, konkrétně hlavně americká média, zaujalo množství léků, které Trump v rámci léčby covidu-19 ve vojenské nemocnici Waltera Reeda dostal. Péči o Trumpa lze totiž mimo jiné vnímat i jako demonstraci nejaktuálnějších kapacit světového zdravotnictví v léčbě covidu-19.

Remdesivir, protilátky a další léky

Jako zástupce rizikové skupiny a zároveň prezident USA, který navíc v době předvolebního boje potřebuje fungovat víc než kdy jindy, Trump nyní bezpochyby využívá veškerých prostředků, které by mu mohly jakkoliv pomoct. A těžko by se hledal příklad někdo, kdo má možnost získat víc takových prostředků než nejmocnější muž světa.

Podle prezidentova lékaře Seana Conleyho Trump dostává antivirotikum remdesivir, který má potenciál snižovat dobu rekonvalescence u těžkých případů. V plánu je podle Timesů pět dávek tohoto diskutovaného léku, který americký prezident už dříve propagoval.

Velkou pozornost pak vzbudila zmínka o léčbě experimentálním přípravkem REGN-COV2. Firma Regeneron o tomto dosud jen málo otestovaném přípravku hovoří jako o koktejlu protilátek na monoklonální bázi.

Foto: Profimedia.cz

Trumpovi příznivci, kteří na prezidenta čekají před nemocnicí.

Jde o kombinaci dvojice lidských imunitních látek, které by měly neutralizovat virus. Na rozdíl od remdesiviru, který se podává zejména hospitalizovaným s těžkým průběhem nemoci, nový přípravek je navržen pro užívání těm, kteří jsou v raném stadiu nemoci s cílem těžkému průběhu předejít.

Data ohledně testování REGN-COV2 jsou zatím spíše sporá. Jen pár dní předtím, než látku lékaři vpravili do prezidentova těla, přišly první výsledky testování – a to na necelých třech stech Američanů. I tak jde ale podle expertů o velmi nadějnou formu léčby. Americký vrchní epidemiologický poradce Anthony Fauci ji například považuje za slibnou.

Za potenciálně mocnou léčbu označil REGN-COV2 i přední australský vědec Peter Doherty, který za svůj podíl na výzkumu imunitního systému získal v roce 1996 Nobelovu cenu. Doherty Guardianu řekl, že by mohlo jít o vůbec nejlepší léčbu, která by mohla vedle stále nejisté vakcíny znamenat zásadní průlom v boji s pandemií.

Více otázek než odpovědí

Samozřejmostí jsou i dodatečné dávky zinku, vitamínu D, aspirinu, famotidinu a melatoninu. A kromě toho prezident dostal i dexametazon, což je kortikosteroid, který má pomáhat zejména lidem s dýchacími potížemi.

Právě dexametazon je jednou z látek, která při odhadování zdravotního stavu prezidenta na dálku odborníky zmátla. Lék se totiž podle Guardianu podává pacientům, kteří trpí covidem-19 nejméně týden a mají problémy s dýcháním. Americký epidemiolog Eric Feigl-Ding z Harvardu na Twitteru poukázal na to, že dexametazon není žádný kouzelný lektvar a podává se v pozdějších fázích choroby.

S tím souhlasí i jeho britský kolega Peter Openshaw. „Bylo by neobvyklé začít steroidy po tak relativně krátké době od nákazy,“ řekl britskému listu The Guardian profesor Openshaw z londýnské Imperial College. Tyto informace u odborníků vyvolávají další řadu otázek. „Buď je na tom hůře, než říkají, a dexametazon vyžaduje, nebo není tak nemocný a dávat mu tuto látku je nezodpovědné,“ uvedl pak lékař Nicholas Christakis z Yaleovy univerzity podle The Times.

Podle lékařů z Bílého domu prezidentovi v pátek i v sobotu klesla saturace kyslíku v krvi pod obvyklých 94 procent, kvůli čemuž dostal i dodatečný kyslík. To je mimochodem příznak, který vykazují pacienti s vážným průběhem onemocnění.

Vyjel si na projížďku, agenty poslal do karantény

Bílý dům nicméně Trumpovo onemocnění jako vážné nekomunikuje. Předvolební kampaň pokračuje dál ve vší parádě a její součástí byla i nedělní projížďka autem po okolí nemocnice. Prezident z vozu pozdravil své příznivce.

Trump v roušce pozdravil ze svého SUV své příznivce.Video: AP

Trump si kvůli projížďce podle britské veřejnoprávní BBC vysloužil notnou dávku kritiky. Vzal si sice do auta roušku, i přesto ale mohl podle některých osazenstvo vozu ohrozit na zdraví – stejně jako ostatní nakažení by měl i prezident zůstat v karanténě. Do ní teď byli každopádně uvrženi ti, kdo s ním v autě seděli.

Prezidentova choť Melania měla také možnost projížďky, ale odmítla ji. Oproti Trumpovi má mírné příznaky covidu-19 a izoluje se v Bílém domě. Nesouhlasila ani s návštěvou svého muže v nemocnici kvůli tomu, že by ohrozila zaměstnance ve svém okolí. „Má covid, což by ohrozilo agenty, kteří by ji tam museli dovézt, a zdravotnický personál, jenž by ji dovedl k prezidentovi,“ uvedl nejmenovaný zdroj pro NBC.

Reklama

Související témata:

Doporučované