Hlavní obsah

Gott mi nepomohl. Spolupráci s StB jsem podepsal, abych mohl utéct, říká světoznámý hudebník Laco Déczi

Laco Déczi o hudebních začátcích, „nahnuté hlavě“ prezidenta Zemana a pohádkáři Baracku Obamovi (rozhovor z 27. 3. 2017).Video: Renata Kalenská, Seznam Zprávy

 

Reklama

Čechoslovák, Newyorčan a proslulý jazzman tento týden poprvé v životě oslavil narozeniny koncertem, a to rovnou v Praze. Trumpetista Laco Déczi zahrál před svými osmdesátinami i pro diváky Seznamu.

Článek

S nadsázkou říká, že maluje pro peníze. Laco Décziho ale proslavila především výjimečná hra na trubku. V hudební branži si vysloužil pověst „enfant terrible“ a ke kontroverzním výrokům nemá daleko ani ve chvíli, když dojde na politiku.

„Všechny volby se dají zfalšovat, i ty v Česku,“ komentuje původem slovenský hudebník voličskou podporu KSČM.

Sám z komunistického Československa v roce 1985 emigroval a nakonec odešel do New Yorku. Ve Výzvě také vysvětluje, proč je v seznamech spolupracovníků StB.

„Řekli mi, že když podepíšu spolupráci, dostanu pas. Dostal jsem ho do deseti dnů,“ popisuje svou motivaci a plán, jak uniknout z ČSSR.

Proč žádal za komunismu o pomoc u Karla Gotta? Jak se podle něj od revoluce změnilo Česko? A proč hrál v New Yorku na policisty, že má epilepsii? Podívejte se na rozhovor v úvodním videu.

Pořad Výzva sledujte každý všední den ve 21:00 a 21:30 v celoplošné Televizi Seznam.

Jak naladit Televizi Seznam u vás doma? Praktický návod ZDE.

Reklama

Související témata:

Doporučované