Hlavní obsah

Trump jednal smířlivě se Siem a Erdoganem, s Putinem i vtipkoval. V Koreji chce pozdravit Kima

Dneškem končí dvoudenní summit zemí skupiny G20 v Japonsku.

Reklama

V japonské Ósace skončil summit zemí G20, největší pozornost se ze všech hlav 20 států s největší ekonomikou světa upírala na amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten se během dvoudenního summitu mimo jiné sešel s prezidentem Číny, Ruska i Turecka. Všechna tři jednání Trump pojal smířlivě, na své oponenty neútočil a řešení sporů odložil do budoucna.

Článek

Mezi USA a zmíněnou trojicí států současně panuje silné napětí zejména kvůli obchodní válce s Čínou, dohodě o likvidaci raket krátkého a středního doletu s Ruskem a tureckým nákupem ruského protiraketového systému S-400.

Asi nejočekávanější schůzkou summitu byla ta mezi prezidentem USA Donaldem Trumpem a jeho čínským protějškem Si Ťin-pchingem. Ti se po napjatě sledovaném jednání shodli na potřebě pokračovat v diskuzích o vzájemné obchodní dohodě, která má vyřešit celní válku. Šéf Bílého domu označil setkání se Siem za „vynikající”, obě země jsou podle něj nyní znovu „na správné cestě”. Peking sdělil, že Washington ustoupil od zvažovaného záměru uvalit další cla na čínské zboží.

Informaci o tom, že Spojené státy ustoupily od záměru uvalení dalších cel na čínské zboží, jehož roční dovoz do USA se pohybuje kolem 300 miliard dolarů, potvrdila i japonská agentura Kjódó a čínská státní agentura Nová Čína.

Oba prezidenti vyjadřovali optimistická očekávání již při příchodu na dnešní jednání. Před jeho začátkem čínský prezident řekl, že dává přednost dialogu před konfrontací. Trump zase dal najevo, že pokud uzavře s Pekingem „spravedlivou” dohodu, půjde o historický úspěch.

Poklepání po ramenou i vtip

Na pokračování v jednání se stejně jako se Siem Trump dohodl i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Hlavním tématem dalších rozhovorů má být kontrola zbrojení, přičemž nový kontrolní režim musí podle obou prezidentů zahrnovat i Čínu.

„Oba státníci se shodli, že zlepšení vztahů mezi USA a Ruskem odpovídá zájmům obou zemí a celého světa,” praví se v prohlášení, které po jednání podle agentury TASS zveřejnil Bílý dům. Prezidenti podle tohoto dokumentu kromě modelu kontroly zbrojení pro 21. století jednali také o situaci v Íránu, Sýrii, Venezuele a na Ukrajině.

Setkání podle obou stran proběhlo v dobré náladě. Trump o Putinovi následně řekl, že je to skvělý muž a že jednání bylo „velmi, velmi dobré”. Putin podle svého mluvčího Dmitrije Peskova Trumpa pozval, aby se 9. května 2020 zúčastnil přehlídky na Rudém náměstí, kde se ten den bude připomínat 75. výročí ukončení druhé světové války. Trump na to reagoval pozitivně a podle Peskova řekl, že počká na oficiální pozvání.

Před novináři Trump uvolněnou atmosféru jednání demonstroval také ve chvíli, kdy odlehčeným tónem Putinovi řekl, ať se neplete do amerických prezidentských voleb, čímž reagoval na Ruskem i Trumpem opakovaně odmítnuté obvinění, že Rusko se vměšovalo do minulých prezidentských voleb v USA.

Úsměvy, ale žádná změna

Opět spíše pozitivní bylo i Trumpovo jednání s tureckou hlavou státu Recepem Tayyipem Erdoganem. V tomto případě ale přiznaně nelehké. Spojené státy podle Trumpa zatím nevědí, jak zareagovat na rozhodnutí Turecka, tedy členské země Severoatlantické aliance, koupit ruský systém protiletecké obrany S-400.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan po setkání ukázal, že si stojí za svým a řekl, že zakoupený systém bude Turecku dodán v první polovině července. K otázce, jak se na tento pro USA i samotné NATO nelibý krok Spojené stáy postaví, Trump zopakoval, že v úvahu připadají i sankce. Jedním dechem ale Trump vyjádřil pochopení pro tureckého prezidenta a obvinil administrativu svého předchůdce Baracka Obamy, že prodej amerického systému Patriot do Turecka zatížila podmínkami.

A smířlivě se k věci postavil i Erdogan. „V oblasti obranného průmyslu je třeba podniknout mnoho kroků. Ale co je důležitější, máme strategické partnerství a toto strategické partnerství nás také vybízí k vytváření solidarity v mnoha oblastech,” řekl Trumpovi a na společné fotografii ukázal spolu se svým americkým protějškem zvednutý palec.

Plán na setkání s Kimem

Na závěr summitu si Trump schoval ještě jedno překvapení v podobě zmínce o plánu navštívit vůdce KLDR Kim Čong-una. Trump doslova napsal, že by si s Kimem chtěl potřást rukou a pozdravit se s ním.

Se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem by se Trump chtěl sejít v neděli v demilitarizované zóně mezi oběma Korejemi. O možném překvapivém bodě svého dalšího programu dnes šéf Bílého domu informoval na Twitteru. Zástupkyně severokorejského ministerstva zahraničí řekla, že Trumpovu nabídku považuje za „zajímavý návrh”, oficiálně prý však Pchjongjang dosud pozvání neobdržel.

Reklama

Doporučované