Hlavní obsah

Trump ocenil Medailí cti hrdinu z Vietnamu. Vlastním tělem chránil zraněné kolegy

Trump ocenil Medailí cti hrdinu z Vietnamu.Video: AP

 

Reklama

Prezident Donald Trump podruhé udělil Medaili cti. Předal ji v pondělí během ceremonie v Bílém domě.

Článek

Nejvyšším vojenským vyznamenáním ocenil Donald Trump kapitána Garyho M. Rose. Vyznamenal ho Medailí cti za jeho hrdinství ve válce ve Vietnamu. Mladý lékař opakovaně riskoval svůj život, aby poskytl pomoc bojujícím vojákům.

Rose získal ocenění nejen za záchranu ostatních, ale i za nasazení vlastního života během čtyřdenní operace, při níž byl sám vážně zraněn. Medika totiž během operace zasáhl šrapnel do nohy. Další dva dny Gary Rose navzdory svému zranění pokračoval v péči o ostatní vojáky a pohyboval se s pomocí improvizované berle, kterou si vyrobil z větve. Nakonec ještě havarovala helikoptéra, která ho i další zraněné vojáky měla odnést do bezpečí. I to Gary Rose přežil a dokonce se nechtěl nechat ošetřit, dokud nebudou ošetřeni jeho kolegové.

„Bude to zapsáno v historii našeho národa,” řekl Trump, když mluvil o Roseově hrdinství. „Miku, dnes se sešlo mnoho lidí, kteří děkují Bohu, že jsi žil. Tvoje vůle vydržet, tvoje láska k armádě a tvá oddanost naší zemi, to vše nás inspiruje. Mikeovi a všem dalším vojákům, kteří za naši vlast bojovali, patří věčná vděčnost celého amerického národa. Vy jste čelili zla komunismu, bránili jste naši vlajku a ukázali jste světu nerozbitné odhodlání americké ozbrojené síly. Moc vám za to děkuji,” řekl Trump.

Rose je již druhou osobou, která získala Medaili cti, od doby, kdy se Trump stal prezidentem. I prvním vyznamenaným byl veterán z Vietnamu. Ceremonie se účastnilo i několik vojáků z Roseovy jednotky.

Reklama

Související témata:

Doporučované