Hlavní obsah

Trump po telefonu pogratuloval Putinovi k úspěchu v prezidentských volbách. Plánuje se s ním brzy setkat

Trump a Putin plánují společný summit. Video: Valérie Dvořáková, AP

 

Reklama

Donald Trump chce se znovuzvoleným ruským prezidentem Vladimirem Putinem řešit závody ve zbrojení, vztahy s KLDR nebo situaci v Sýrii a na Ukrajině.

Článek

Americký prezident Donald Trump se hodlá v „nepříliš vzdálené budoucnosti“ sejít se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Trump uvedl, že s ruským prezidentem telefonoval a oba lídři řešili možné uspořádání summitu. Zároveň Trump poblahopřál Putinovi k vítězství v nedělních prezidentských volbách.

Podle ruské agentury TASS telefonickou gratulaci a domluvu o vrcholné schůzce potvrdil i Kreml.

Trump během setkání s novináři prohlásil, že chce s ruským prezidentem hovořit především o závodech ve zbrojení mezi oběma zeměmi, které „se vymykají kontrole“. Telefonát s Putinem označil za „velmi dobrý“.

„Prezidenti se dohodli na rozvoji dalších dvoustranných kontaktů, a to i s ohledem na změny ve vedení ministerstva zahraničí USA,“ uvedla k rozhovoru ruská agentura s odvoláním na informace z Kremlu. Trump nedávno z vedení diplomacie odvolal Rexe Tillersona a nahradil ho dosavadním šéfem špionážní služby CIA Mikem Pompeem. Jmenování musí potvrdit Senát amerického Kongresu.

Prezidenti údajně debatovali o situaci v Sýrii a na Ukrajině, napsala dále agentura. Zdůraznili přitom nezbytnost co nejrychlejšího pokroku při urovnání těchto problémů. Poukázali na snížení napětí na Korejském poloostrově a zdůraznili význam řešení tamní situace mírovými prostředky.

Bílý dům dříve sdělil, že prezident žádnou telefonickou gratulaci neplánuje. Kremelský mluvčí Dmitrij Peskov později prohlásil, že absenci blahopřání z Washingtonu Kreml nepovažuje za projev nepřátelství.

K Putinovu jasnému vítězství ve volbách se vyjádřila řada západních státníků. Zatímco například německá kancléřka Angela Merkelová ruskému lídrovi blahopřála, francouzský prezident Emmanuel Macron se omezil na přání úspěchu Rusku a Rusům. Z Británie, stejně jako například z pobaltských států, blahopřání nepřišlo.

Vladimir Putin získal v prezidentských volbách 76,65 procenta odevzdaných hlasů. Ústřední volební komise dále informovala, že volební účast byla po sečtení 95 procent hlasů 63,7 procenta. Ruský prezident tak potvrdil přání putinovského režimu – dosáhnout 70procentního zisku hlasů i volební účasti.

Reklama

Doporučované