Hlavní obsah

Trump poruší tradici, Bidenovu inauguraci vynechá

Foto: Profimedia.cz

Americký prezident Donald Trump.

Reklama

aktualizováno •

Odstupující republikánský prezident USA Donald Trump se 20. ledna nezúčastní inaugurace svého demokratického nástupce Joea Bidena. Potvrdil to prostřednictvím twitterového účtu. Biden označil Trumpovu nepřítomnost za „dobrou věc“.

Článek

Trump to oznámil na Twitteru krátce poté, co se po středečním útoku svých příznivců na budovu Kongresu zavázal ke klidnému předání moci a nepřímo tak uznal svou porážku v listopadových volbách. Podle zdrojů agentury Reuters se prezident zřejmě chystá před koncem mandátu přesunout do svého sídla na Floridě.

„Pro všechny ty, kteří se ptali, nechystám se 20. ledna na inauguraci,“ napsal prezident, který od voleb opakovaně trval na své výhře, ačkoliv podle oficiálních výsledků získal o téměř sedm milionů hlasů méně než Biden a za demokratem významně zaostal také ve sboru volitelů, jenž o budoucí hlavě státu formálně rozhoduje. Republikán se odvolával na volební podvody, jeho stížnosti však označily za nepodložené soudy i federální a státní úřady.

Americký deník The New York Times připomíná, že Trump tak poruší dlouholetou tradici. Odcházející prezidenti se obvykle účastní slavnostního ceremoniálu, který uvádí do úřadu jejich nástupce. Inaugurace je podle deníku symbolem hladkého předání moci.

K tomu se přitom samotný Trump zavázal ve videu, které zveřejnil v pátek na Twitteru. „Nová administrativa bude slavnostně uvedena do funkce 20. ledna. Nyní je nutné se zaměřit na zajištění klidného, řádného a hladkého předání moci. Tento okamžik vyžaduje smíření,“ uvedl prezident ve videu. Trumpovi ze současného mandátu zbývá pouze 12 dní.

Podle agentury AP bude prvním úřadujícím prezidentem za posledních 152 let, který se z vlastního rozhodnutí nezúčastní oficiálního předání moci svému nástupci. Posledním byl prezident Andrew Johnson v roce 1869.

„Je to dobrá věc, že se neukáže,“ řekl novinářům Biden. „Překonal i nejhorší představy, které jsem o něm měl. Je ostudou pro naši zemi, ostudou po celém světě, není hoden toho, aby zastával ten úřad,“ dodal demokrat. Viceprezident Pence je však podle něj na ceremoniálu vítán. „Bylo by mi ctí ho tam mít a popojít tak s předáním moci,“ řekl zvolený prezident.

Viceprezident již dříve naznačil, že je ochoten se zúčastnit, stále ale čeká na oficiální pozvánku. Ceremoniál budou po středečních událostech v Kapitolu, nichž dav prezidentových příznivců násilně vnikl do budovy Kongresu, kde se zákonodárci zabývali oficiálním potvrzením Bidenovy volební výhry, provázet zvýšená bezpečnostní opatření.

Demokraté řeší „nepříčetného" Trumpa

Demokratická předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová hovořila po středečních událostech s nejvýše postaveným americkým generálem Markem Milleyem o tom, jak odcházejícímu prezidentovi Donaldu Trumpovi v posledních dnech jeho mandátu zabránit v tom, aby nařídil vojenské kroky či jaderný útok. Pelosiová, která Trumpa označila za nepříčetného a nebezpečného, to podle agentury AP uvedla v pátečním vyjádření zaslaném svým kolegům z Kongresu.

Pelosiová s Milleym údajně „diskutovala o dostupných preventivních opatřeních, jež by zabránila nestabilnímu prezidentovi v zahájení ozbrojených střetů nebo přístupu k odpalovacím kódům a nařízení jaderného útoku“. Dodala, že situace kolem „tohoto nepříčetného prezidenta nemůže být více nebezpečná“.

Reportér televize CNN Manu Raju následně na twitteru napsal, že Pelosiová řekla svým kolegům, že obdržela od generála ujištění, že existují pojistné mechanismy pro případ, kdy by Trump usiloval o odpálení jaderných zbraní.

Reklama

Doporučované