Hlavní obsah

Trump pozval do Bílého domu rodiny, jejichž děti zabili ilegální migranti

Trump se snaží zmírnit utrpení pozůstalých po lidech, které zabili nelegální migranti.Video: Marek Martinovský, AP, Reuters

 

Reklama

Trump se tak snaží zmírnit kritiku za zpřísňování migračních pravidel ve Spojených státech. V jejich důsledku byly také donedávna děti zadržených migrantů posílány do detenčních táborů.

Článek

Americký prezident Donald Trump se v pátek snažil zpochybnit utrpení dětských imigrantů oddělovaných na hranicích od rodičů, a odmítl „falešné příběhy smutku”. Šéf Bílého domu také uvedl, že opravdovými oběťmi imigrační krize v USA jsou rodiny obětí vražd spáchaných ilegálními přistěhovalci, napsala agentura AP.

„Slyšíte druhou stranu, nikdy neslyšíte tuto stranu,” uvedl Trump v projevu před desítkami rodin, jejichž příbuzní byli zavražděni migranty bez dokumentů. Tyto rodiny obětí Trump označoval za „andělské”. Zdůraznil, že rodiny migrantů, které byly rozděleny na hranicích, se na rozdíl od andělských rodin se svými blízkými opět setkají.

„Toto jsou američtí občané, kteří byli navždy odděleni od svých milovaných. Musíte přitom myslet na slovo navždy. Jsou odděleni navždy, jelikož je zabili zločinečtí nelegální cizinci,” řekl Trump.

Trump čelil rostoucí mezinárodní i domácí kritice za politiku, v jejímž důsledku bylo na hranici více než 2000 dětí migrantů odděleno od rodičů. Tento týden nakonec opatření zrušil. Asi 2000 dětí je podle AP stále odděleno od rodičů.

„Musíme zajistit pevnou jižní hranici,” napsal později americký prezident na Twitteru. „Nesmíme dopustit, aby naši zemi obsadili nelegální imigranti, zatímco demokraté vypráví falešné příběhy o smutku a trápení v domnění, že jim to pomůže ve volbách. (Barack) Obama a další čelili stejné situaci a neudělali nic!” dodal.

Najatí liberální herci, tvrdí někteří

Tvrzení, že šlo o falešné příběhy, zřejmě souviselo s tím, že plačící dvouletá dívka z Hondurasu, která se objevila na fotografii časopisu Time a stala se tváří současné krize, nebyla oddělena od rodičů, ale plakala, když její matku zastavila americká pohraniční stráž. Časopis Time nicméně uvedl, že si za fotografií stojí, jelikož zachycuje, „co je v této chvíli v sázce”.

Skandál kolem fotky komentovala s rozhořčením řada republikánů. Mluvčí Bílého domu Sarah Huckabeeová Sandersová napsala na Twitteru, že „je ostudné, jak demokrati a média zneužili fotografii této malé dívky ke svým zájmům”. Další stoupenkyně Trumpa, konzervativní komentátorka Ann Coulterová, se v neděli v rozhovoru s televizí Fox News nechala slyšet, že děti na hranici jsou „herci”, kteří dostali scénář od liberálů. Trumpovi Coulterová přitom vzkázala „nevěřte tomu”.

Řada demokratů tvrzení Trumpa odmítla. Kongresman Peter Welch prezidentovy výroky označil za bizarní a řekl, že texaské centrum pro příjem migrantů, které navštívil, „není nic jiného než vězení”.

Hranici ochráníme

Na obranu své imigrační politiky Trump často i v průběhu předvolební kampaně tvrdil, že migranti představují vysoké bezpečnostní riziko. Americké ministerstvo spravedlnosti - podle AP nikoliv náhodou - v pátek zveřejnilo obžalobu 11 údajných členů gangu MS-13, kteří ve Virginii zřejmě zavraždili dva teenagery. Všichni podezřelí jsou ze Salvadoru.

„Vaše ztráta nebyla nadarmo... Zabezpečíme naše hranice,” vzkázal Trump andělským rodinám.

Americký prezident ve svém projevu rovněž citoval statistiky, aby podložil své tvrzení, že mezi přistěhovalci bez dokumentů je vyšší zločinnost. Nejenže Trumpovu tvrzení odporuje řada studií v uznávaných vědeckých časopisech, ale čísla, která uvedl, byla zavádějící. Podle AP například nezmínil, že asi polovina zatčených imigrantů, o kterých hovořil, se ocitla za mřížemi za nenásilné zločiny, včetně nelegální migrace.

Studie konzervativního ústavu Cato Institute zjistila, že v místech, kde je vyšší podíl přistěhovalců bez dokladů, není vyšší zločinnost.

Reklama

Související témata:

Doporučované