Hlavní obsah

Trump pronesl v prezidentském úřadě už 10 000 nepravdivých nebo zavádějících výroků

Trump podle listu pronesl už 10 000 nepravdivých nebo zavádějících výroků.Video: Martin Zíta, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Tvrdí to americký deník The Washington Post. Výroky amerického prezidenta list sleduje od jeho nástupu do úřadu.

Článek

Americký prezident Donald Trump řekl od začátku svého prezidentství již více než 10 000 nepravdivých či zavádějících výroků, napsal deník The Washington Post (WP). Novináři tohoto listu jeho prohlášení monitorují a ověřují jejich správnost od ledna 2017, kdy se ujal funkce. Přehled všech nepravdivých výroků pak zveřejňují ve speciální internetové databázi.

Tempo, kterým prezident nepravdy sděluje, se přitom podle listu zrychluje. Zatímco prvních 5 000 nepravdivých výroků v databázi zaznamenali novináři za 601 dní, následujících 5 000 pronesl prezident během pouhých 226 dní. Četnost se pak znatelně zvýšila před volbami do Kongresu v roce 2018.

The Washington Post tvrdí, že Trump pronáší desítky lží během kratších rozhovorů a že v průměru 22 procent jeho výroků v projevech před podporovateli se nezakládá na pravdě.

Velkým zdrojem klamů jsou také jeho výroky na Twitteru. Podle deníku jen mezi 25. a 27. dubnem na sociální síti zveřejnil 171 lživých či zavádějících prohlášení, tedy více, než kolik stihl na začátku prezidentského mandátu za měsíc.

Listy The Washington Post, The New York Times a televizní stanice CNN patří k nejvíce kritickým sdělovacím prostředkům vůči Donaldu Trumpovi a jeho politice. Prezident se o nich naopak často vyjadřuje velmi ostře. Tvrdí, že šíří dezinformace a klesá jim čtenost a sledovanost. Média dokonce několikrát označil za „nepřátele lidu“.

Reklama

Související témata:

Doporučované