Hlavní obsah

Trump prý řekl: „Do háje s Amazonem.“ A teď mu kvůli tomu hrozí soud

Foto: Profimedia.cz

Snímek z roku 2017 zachycuje všechny aktéry současného sporu – prezidenta USA Donalda Trumpa, šéfa Microsoftu Satyu Nadellu a pána Amazonu Jeffa Bezose.

Reklama

Internetový prodejce Amazon žádá federální soud, aby předvolal prezidenta USA Donalda Trumpa. Má svědčit kvůli soutěži na státní zakázku na modernizaci počítačových systémů pro ministerstvo obrany USA. Kontrakt vyhrál na podzim minulého roku Microsoft, ale podle Amazonu Trump do zakázky zasahoval.

Článek

Na počátku roku 2018 představilo americké ministerstvo obrany soutěž na modernizaci počítačových systémů. Celou operaci nazvalo JEDI, tedy Joint Enterprise Defense Infrastructure, a výherce si díky ní může během deseti let přijít na 10 miliard dolarů. Na podzim minulého roku navzdory očekávání vyhrál výběrové řízení Microsoft a ihned po oznámení se firmě zvedly akcie o tři procenta. Stejně rychle se však proti výsledku soutěže ozval také Amazon.

Po prosincovém vydání 103stránkového dokumentu, ve kterém Amazon vysvětloval, proč rozhodnutí Pentagonu rozporuje, se v pondělí rozhodl požádat federální soud o předvolání sedmi osob, jež hrály při výběru stěžejní roli. Mezi předvolanými se objevilo i jméno amerického prezidenta Donalda Trumpa.

„Prezident Trump opakovaně předvedl, že je ochoten zneužít svou pozici prezidenta a vrchního velitele pro vměšování se do vládních procesů kvůli své osobní agendě,“ řekl pro televizní stanici CNBC mluvčí webového oddělení Amazonu.

Trump vs. Bezos

Amazon u soudu tvrdí, že se Donald Trump zapojil do výběrového řízení a ovlivnil jeho průběh. Bývalý ministr obrany James Mattis, o jehož předvolání také Amazon zažádal, ve svých pamětech uvedl, že mu Trump údajně řekl: „Do háje s Amazonem.“ Použil přitom o poznání peprnější výrazivo, v originále „Screw Amazon“.

Trump Mattise v průběhu soutěže odvolal a nahradil ho Markem Esperem, který měl celý proces přezkoumat. Ani tento krok se Amazonu nelíbí, a proto usiluje také o jeho svědectví.

Americký prezident svou nenávist vůči nejbohatšímu člověku světa nijak neskrývá. Jeff Bezos totiž mimo Amazonu vlastní i vlivný americký list The Washington Post, který bývá vůči Trumpovi dost kritický. Prezident kromě toho Amazonu předhazuje údajné neplacení daní i okrádání americké státní pošty o její práci. Pán Oválné pracovny rovněž pravidelně dští síru na Jeffa Bezose pomocí svého twitterového účtu. Zde ho například oslovuje jako „Bozo“, což je v hovorové angličtině vulgární označení, a Washington Post vždy přiděluje přídomek „amazonské“.

Microsoft i Pentagon se brání

Proti pondělnímu předvolání se ohradil Microsoft se slovy, že Amazon nemá v ruce nic kromě spekulací. Předvolání dle očekávání cupuje i Pentagon. „Není to potřeba. Jde jen o zatěžující okolnost, která jediné, čeho může dosáhnout, je odložení dodávek těchto technologií do rukou našich vojáků,“ řekl listu The New York Times tiskový mluvčí resortu Robert Carver.

Americké ministerstvo spravedlnosti se k případu zatím nevyjádřilo. Pro Amazon je zakázka JEDI zásadní, pokud zůstane Microsoftu, tak by mohl největší internetový prodejce přijít o pozici v rychle rostoucím segmentu cloudových technologií.

Reklama

Doporučované