Hlavní obsah

Trump s Putinem si zavolali a za pár hodin začalo Rusko masivní útok v Sýrii

 

Reklama

Rusko spolu s armádou Bašára Assada v úterý zahájilo rozsáhlou ofenzivu v Sýrii. Aleppo zažívá další vlnu bombardování.

Článek

Drtivý útok, který by ukončil válku v Sýrii a o kterém spekulovaly západní tajné služby před prezidentskými volbami ve Spojených státech (psali jsme zde), zřejmě začal. Diskuze nad důvodem přesunu ruské letadlové lodi Admirál Kuzněcov je tak u konce. V úterý z ní odstartovaly první stíhačky s jasným cílem – Sýrie.

„Odstartovali jsme hlavní operaci, abychom provedli masivní útok na Islámský stát a pozice fronty al-Nusrá v provinciích Idlíb a Homs,“ uvedl ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Kromě letounů startujících z Admirála Kuzněcova vyslalo námořnictvo do Sýrie i řízené střely z fregaty Admirál Grigorovič. Spolu s Ruskem zahájila další ofenzivu i syrská armáda Bašára Assada.

Bombardování zažilo i město Aleppo. Zaútočilo na něj syrské letectvo. Rusko se od útoků distancuje s odůvodněním, že ctí moratorium a na povstalce neútočí.

Město zažilo bombardování po třech týdnech klidu. Obyvatelé Aleppa udávají, že je velmi silné a že bomby zasáhly už několik městských oblastí. Na město padají barelové bomby naplněné naftou, trhavinou a kusy oceli. Záchranáři zatím hovoří o třech obětech. Zasaženy byly navíc tři nemocnice na západ od města.

Ofenziva odstartovala jen několik hodin poté, co Vladimir Putin mluvil poprvé s nově zvoleným prezidentem USA Donaldem Trumpem. Podle britského deníku Telegraph budoucí hlava USA naznačila, že ztiší americkou kritiku ruských náletů a Kreml po rozhovoru uvedl, že se oba státníci shodli, že bylo nezbytné spojit síly, aby společně bojovali proti teroristickým skupinám.

Reklama

Doporučované