Hlavní obsah

Trump se distancuje od právničky. „Vyhodit Georgii do povětří“ bylo moc i na něj

Foto: Profimedia.cz

Trumpovo září v Pensylvánii. Nyní o její hlasy bojuje navzdory zamítnuté žalobě.

Reklama

Neděle byla pro Trumpův tým perným dnem. Federální soudce zamítl žalobu podanou v Pensylvánii, proti čemuž se Trump odvolal. Tým je nově také o člena chudší – konspirační teorie právničky Powellové byly už příliš.

Článek

Šéf Bílého domu Donald Trump nevzdal boj o Pensylvánii ani poté, co federální soudce zamítl žalobu, kterou chtěl Trumpův tým zablokovat uzavření výsledků prezidentských voleb v tomto státě. Trumpova kampaň, která si stěžovala na nesrovnalosti při hlasování, se v neděli proti rozhodnutí soudce odvolala. Prezident a jeho tým podali odvolání k odvolacímu soudu ve Filadelfii. Tento krok již dříve avizoval Trumpův právník Rudy Giuliani.

V Pensylvánii vyhrál podle médií Biden asi o 80 000 hlasů, výhrou získal za tento stát 20 volitelů. Trumpův volební tým ale tvrdí, že v Pensylvánii se s hlasy demokratických voličů zacházelo jinak než s hlasy republikánů, čímž nebylo zajištěné rovné volební právo dané ústavou.

Volební úředníci totiž v některých okresech v Pensylvánii nabídli voličům upravit korespondenční lístky, které obsahovaly některé technické nedostatky – například postrádaly doručení ve vnitřní tajné obálce nebo jim chyběl podpis voliče na vnější obálce. Úřady takový postup nemají podle místních zákonů nařízený, ale mohou tak činit. Trumpův tým přitom tvrdí, že takovou nápravu úředníci nabízeli nepoměrně více v okresech, které se kloní k demokratům.

Podle soudce Matthewa Branna požádala Trumpova kampaň o „zneplatnění hlasů téměř sedmi milionů voličů v Pensylvánii“. To republikánský soudce zamítl s tím, že soudu byly předloženy jen slabé právní argumenty a spekulativní obvinění. Výsledky hlasování by měly pensylvánské úřady uzavřít v pondělí.

Konec Trumpovy právničky

V neděli se udála změna také v rámci Trumpova volebního týmu. Distancoval se od konzervativní právničky Sidney Powellové, která v posledních dnech rozvíjela konspirační teorie a vznesla nepodložená obvinění z volebních neregulérností. Podle Powellové podvodný software umožnil přesun milionů hlasů odevzdaných Trumpovi k jeho demokratickému soupeři Joeu Bidenovi.

Powellová, o které Trump ještě 14. listopadu mluvil na Twitteru jako o jedné ze svých právniček, ale s obviněními z podvodů očividně zašla ve čtvrtek příliš daleko. Právnička kromě jiného nepravdivě uvedla, že volební software ve státě Georgie a dalších byl vytvořen na příkaz zesnulého levicového venezuelského prezidenta Huga Cháveze a umožnil krádež milionů Trumpových hlasů.

V rozhovoru se stanicí Newsmax pak Powellová nařkla republikánského guvernéra Georgie Briana Kempa a státního tajemníka Georgie, že se podíleli na spiknutí, jehož součástí bylo i přidělení kontraktu na volební automaty a software, které poškodily Trumpa.

„Georgie bude pravděpodobně prvním státem, který vyhodím do povětří,“ prohlásila Powellová. Později dodala, že plánuje podat na stát „biblickou“ žalobu.

V neděli prezidentův tým uvedl, že už s Powellovou nespolupracuje. „Není členkou Trumpova právního týmu. A není ani prezidentovou osobní právničkou,“ uvedli v prohlášení právníci prezidentovy kampaně Rudy Giuliani a Jenna Ellisová.

Celkem má podle projekcí amerických médií Biden 306 volitelů a Trump 232, ke zvolení prezidentem jich je potřeba nejméně 270. Hlasování volitelů, které potvrdí nového prezidenta Spojených států, se má konat 14. prosince.

Reklama

Doporučované