Hlavní obsah

Trump se opět pustil do ekologů: Kvůli úsporným žárovkám jsem oranžový

Donald Trump: Ve světle úsporných žárovek vypadám oranžový.Video: Youtube.com

 

Reklama

Prezident Spojených států nemá rád úsporné žárovky, demokraty, kteří podle něj chtějí svými ekologickými zákony připravit USA o peníze, i větrné elektrárny, jež zabíjí ptáky a dělají hluk.

Článek

Poté, co administrativa současného šéfa Bílého domu odpískala nařízení z doby prezidenty Baracka Obamy, které omezovalo používání klasických žárovek, rozhodl se Donald Trump, že svým republikánským příznivcům vysvětlí nevýhody úsporných žárovek.

„Podíval jsem se na to. Žárovky, které jsme nuceni používat, pro mě mají primární problém v tom, že to světlo není dobré, a já vždy vypadám oranžově. A vy také. To světlo je to nejhorší,“ prohlásil před smějícím se publikem při projevu na setkání republikánské strany v Baltimoru. Klasické žárovky podle něj svítily dobře a vydávaly lepší světlo.

Americká média už začátkem roku řešila, proč má Trumpův obličej zářivý, opálený a až oranžový odstín i mimo slunečnou sezónu. Podle vyjádření Bílého domu pro The New York Times za to mohou „dobré geny“. Kritici ale zmiňovali, že se opaluje v soláriu nebo že používá make-up, který si sám aplikuje před veřejným vystoupením.

Drahé a nebezpečné

Trumpovi se také na úsporných žárovkách nelíbí jejich pořizovací cena. „Druhý problém je to, že jsou mnohem dražší než klasické staré žárovky, které fungovaly velmi dobře,“ uvedl. „A co je velmi důležité, nevím, jestli jste si toho všimli, mají na sobě upozornění. Když se rozbijí, jsou považovány za nebezpečný odpad. Kvůli plynům, které obsahují,“ dodal.

Za hlavní viníky sporu o žárovky označil konkurenční demokraty, kteří za předchozího prezidenta přijali zákon o zákazu používání těch klasických. Trumpova vláda, přesněji ministerstvo energetiky, normu zrušilo na začátku září. Opatření hájilo tím, že by ceny nových žárovek převážily nad cenou, kterou by zákazníci ušetřili na spotřebované elektřině.

V déle než hodinu trvajícím projevu si Trump nebral servítky ani s environmentalisty a Pařížskou klimatickou dohodou, kterou oznámil vypovědět v červnu roku 2017. Reálně ji Spojené státy mohou vypovědět letos v listopadu.

Dohoda má podle prezidenta USA za úkol pouze připravit obyvatele Spojených států o peníze, které by plynuly z obchodování s ropou a zemním plynem.

Trump se při projevu opřel i do jím zrušeného zákona o ochraně vodních toků, který podepsal jeho předchůdce Barack Obama, uvádí CNN. „Máme ten nejčistší vzduch a vodu za posledních 25 let,“ řekl Trump.

Dělníci a drahý vítr

Snahu demokratů o novou environmentální dohodu, která by redukovala používání plastů, chov skotu a snažila se snížit emise přechodem na získávání energie z obnovitelných zdrojů, odsoudil tvrzením, že „nedovolí demokratům, aby poškodili plastový průmysl a nutili dělnické rodiny platit astronomické částky za elektřinu“.

Kritice neunikla ani jeho protikandidátka na post prezidenta v roce 2016 Hillary Clintonová, která ve své kampani slibovala větší využití větrné energie.

„Vítr je velmi drahý,“ řekl Trump. Větrné elektrárny podle něj dělají moc hluku a zabíjí ptáky. Vědecké studie Trumpovi dávají za pravdu v tom, že větrné turbíny mohou být považovány za hlučné, jsou podle nich ale také cenově výhodné a environmentálně udržitelné.

Pařížská klimatická dohoda, kterou desítky zemí podepsaly v roce 2015, má za cíl udržet vzestup průměrné globální teploty co nejvíce pod dvěma stupni Celsia. Současné oteplování by podle vědců mohlo vést ke zvýšení celkové teploty planety o tři stupně Celsia do konce tohoto století.

Reklama

Související témata:

Doporučované