Hlavní obsah

Trump pokračuje v ostřelování kde koho, tentokrát napálil KLDR a znovu Čínu

Trump zpochybnil jaderný program KLDR.

 

Reklama

Zvolený prezident USA odmítl tvrzení Severní Koreje, že bude schopná vyvinout mezikontinentální raketu, která by dokázala zasáhnout území Spojených států.

Článek

Severokorejský vůdce Kim Čong-un během novoročního projevu prohlásil, že jeho země dokáže v blízké době získat balistickou mezikontinentální střelu schopnou zasáhnout i některé části USA.

Trump na to reagoval na Twitteru slovy, že se nic takového nestane.

Otázkou ale zůstává, zda budoucí americký prezident zamýšlí, že by Washington vývoji severokorejských raket nějak aktivně zabránil, nebo zda zpochybňuje schopnosti severokorejských inženýrů.

V posledních měsících KLDR provedla několik raketových testů. Při žádném ale úspěšně nevyzkoušela střelu dlouhého doletu schopnou nést jadernou hlavici. Nicméně se nezastavila ani před sankcemi OSN, které byly několikrát zpřísněny.

„Trump by mohl tlačit na Čínu, aby posílila stávající sankce, ale neexistuje žádný důkaz, že by sankce měly nějaký vliv na rozhodování Severní Koreje v oblasti jaderných zbraní", řekl CNN Jeffrey Lewis, ředitel programu proti šíření jaderných zbraní.

Podle analytiků jihokorejské rozvědky by Pchjongjang mohl vyrobit raketu schopnou zasáhnout i území USA do roku 2020.

Výbuch krátce po startu

KLDR loni v říjnu podnikla další neúspěšný pokus vypustit balistickou střelu z odpalovacího střediska u města Kusong na severozápadě země. Podle Severoamerického velitelství protivzdušné obrany (NORAD) šlo o raketu středního doletu Musudan. Test potvrdila také jihokorejská armáda, podle níž raketa explodovala krátce po startu. Pchjongjang doposud testoval střelu tohoto typu osmkrát za posledních sedm měsíců, pouze jednou byla ale zkouška částečně úspěšná.

Raketové testy prováděné KLDR porušují rezoluce Rady bezpečnosti OSN, stejně jako jaderné zkoušky. Jaderný test, který KLDR provedla letos v září, byl pátý v pořadí a z dosud provedených atomových zkoušek největší.

„Čína z nás tahá peníze, s KLDR nám ale nepomůže"

V dalším tweetu se Trump opřel do Číny. Kritizuje ji za to, že díky vzájemnému obchodu s USA získává mnoho peněz, ke spolupráci proti jadernému programu KLDR se ale nemá.

Pokud by Trump přeci jen donutil Čínu k většímu tlaku na jejího severokorejského spojence, podkopával by tím své další zájmy v Jižní Koreji. Zároveň není jisté, zda má Peking vůbec možnosti, jak zbrzdit nebo jinak ovlivnit severokorejský jaderný a raketový program.

Vojenský zásah nebo jednání s Kimem?

Kromě zpřísnění sankcí a spolupráce s Čínou jsou podle analytiků ještě dvě možnosti, jak by mohl Trump proti KLDR zasáhnout. Jednou je vojenský zásah. To by ale ohrozilo americké spojence v oblasti, kteří jsou i v dosahu severokorejských konvenčních zbraní. Riziko by to bylo především pro Jižní Koreu, ale také pro Japonsko.

Další, méně násilnou možností, je osobní schůzka se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Během své prezidentské kampaně Trump zcela spontánně řekl, že by se s Kimem sešel, nikdy už tato slova ale nezopakoval. Je však těžko představitelné, že by k takové schůzce vůbec došlo a zda by Trump odešel z debaty s pozitivním výsledkem.

Reklama

Doporučované