Hlavní obsah

Trump si vybral ministra, který bude mít za úkol hlídat hranice s Mexikem i imigranty

Video: Jaroslav Brousil

 

Reklama

Ministrem vnitřní bezpečnosti se stane vysloužilý generál námořní pěchoty John Kelly.

Článek

Nastupující prezident Spojených států Donald Trump si jako ministra vnitřní bezpečnosti vybral vysloužilého generála námořní pěchoty Johna Kellyho. Dnes to v prohlášení oznámil Trumpův štáb, napsala agentura Reuters. Kelly již minulý týden potvrdil spekulace médií, že od Trumpa tuto nabídku dostal.

Zmíněné prohlášení uvádí, že 66letý Kelly bude stát v čele naléhavého úkolu zastavit nelegální přistěhovalectví a zajistit hranice.

Generál před týdnem řekl, že chránit americké území z titulu prestižní ministerské funkce, která vznikla po atentátech 11. září 2001, by považoval za čest. Společně s Trumpem patří ke kritikům přístupu dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy k ochraně pomezí s Mexikem, která je podle nich nedostatečná.

Kelly se účastnil války v Perském zálivu, působil jako asistent vrchního velitele sil NATO v Evropě a velel americkým jednotkám v západoirácké provincii Anbár. Působil též jako velitel Jižního velitelství amerických ozbrojených sil, byl tak zodpovědný mimo jiné za oblast americké základny Guantánamo na Kubě.

Reklama

Související témata:

Doporučované