Hlavní obsah

Trump si zašel na zápas sumó, český fotbalista do vězení a armáda by chtěla ajťáky do záloh

Pondělí 27. května pohledem reportéra Petra Švihela.Video: Petr Švihel, Seznam Zprávy

 

Reklama

Jaké události zaujaly v pondělí 27. května reportéra Petra Švihela?

Článek

Ajťáci by mohli sloužit v armádě jako aktivní záloha. S nápadem přišel ředitele Vojenského zpravodajství Jan Beroun, který ho představil na bezpečnostní konferenci. Fungovalo by to tak, že podobně jako obyčejní vojáci v záloze by se odborníci na informační technologie účastnili pravidelného kybernetického cvičení. Spojení těchto dvou světů – armády a ajťáků – by mohla být pořádná jízda.

Americký prezident Trump zašel v Japonsku na zápas sumó. A na internetu se neřešilo nic jiného než to, jestli on sám už nemá dostatečnou váhu, že by mohl nastoupit jako bojovník. Tato událost smetla i ceremoniálně daleko důležitější návštěvu Donalda Trumpa u nově jmenovaného císaře. Přitom děti mávaly americkými a japonskými vlaječkami tak usilovně, že jim pak museli chladit přehřátá čela.

Nejdražší obrazem českých aukcí se stalo dílo Plochy příčné II od Františka Kupky. Obraz se vydražil v Česku za astronomických 78 milionů korun. Autor tímto dílem předběhl vývoj světového malířství.

Kdo tam nebyl, ptal se fotbalista Tomáš Řepka den před nástupem do vězení. A z posledního rozhovoru je vidět, že celou situaci bere velmi smířeně a sportovně. Tak například řekl, že se tím pomyslně uzavře kruh, je to další životní etapa a vůbec podle Řepky v Česku nebude moc lidí, kteří ve vězení ještě nebyli.

Skončilo hokejové mistrovství světa. Gratulace Finsku! Asi nejvyhledávanějším fanouškem celého turnaje byla česká legenda Jaromír Jágr. Ze všech sil mu v neděli pomáhala fandit i Monika Babišová. Na Slovensku si to vyzkoušela a v Česku už jí to fandění i vyšlo.

Reklama

Doporučované