Hlavní obsah

Trump: USA chtějí obnovit všechny sankce OSN vůči Íránu

Foto: Shutterstock.com

V USA sílí předvolební kampaň, prezident otáčí pozornost k zahraniční politice. Ilustrační snímek.

Reklama

aktualizováno •

Jde o veškeré restrikce, které byly pozastaveny na základě jaderné dohody z roku 2015. Přitom ovšem hodlají Spojené státy využít mechanismu z dohody, od které v roce 2018 samy odstoupily.

Článek

„Dnes dávám pokyn ministrovi zahraničí Mikeovi Pompeo, aby informoval Radu bezpečnosti OSN o tom, že Spojené státy mají v úmyslu obnovit prakticky veškeré dříve pozastavené sankce vůči Íránu,“ uvedl ve středu na tiskové konferenci prezident Donald Trump.

Jadernou dohodu, kterou USA, Rusko, Čína, Británie, Francie a Německo uzavřely v roce 2015 s Íránem, označil prezident za „katastrofální“. Je podle něj „produktem selhání zahraniční politiky“ tehdejšího prezidenta Baracka Obamy a jeho viceprezidenta Joea Bidena. Biden je nyní Trumpovým vyzyvatelem v listopadových prezidentských volbách.

„Írán nikdy nebude mít jadernou zbraň, to si poznamenejte,“ řekl Trump. „Až vyhraju volby, během prvního měsíce za námi Írán přijde,“ dodal. Sankce totiž podle něj Teherán natolik hospodářsky ochromily, že bude sám prosit o uzavření dohody.

Washington už minulý týden avizoval, že bude chtít sankce vůči Íránu obnovit. V Radě bezpečnosti OSN totiž neprošel jeho návrh na prodloužení zbrojního embarga vůči Íránu. Jeho platnost přitom na základě jaderné dohody vyprší 18. října.

Pro prodloužení zbrojního embarga vůči Íránu, jak jej předložily USA, hlasovala minulý týden kromě nich jen Dominikánská republika. Proti bylo Rusko a Čína. Další země včetně Británie, Francie či Německa se zdržely hlasování. Evropským zemím vadilo především to, že americká rezoluce měla zákaz obchodování se zbraněmi prodloužit na neurčito.

Írán, ale i Evropská unie o víkendu uvedly, že podle nich nemají USA právo na aktivaci mechanismu z jaderné dohody, neboť nejsou jejím účastníkem. V roce 2018 Spojené státy na Trumpův pokyn od dohody odstoupily. Prezident ale ve středu řekl, že podle něj USA mají na použití mechanismu jasné právo.

Americké ministerstvo zahraničí uvedlo, že se Pompeo vydá do New Yorku, kde sídlí Organizace spojených národů, ještě v průběhu středečního dne. Podle agentury Reuters se setká mimo jiné s generálním tajemníkem OSN Antóniem Guterresem.

Reklama

Doporučované