Hlavní obsah

Trump uvalil clo na veškeré zboží z Mexika. Chce tak zastavit migraci

Trump uvalil clo na veškeré zboží z Mexika. Chce tak zastavit migraci.Video: Klára Mališová, Reuters

 

Reklama

Spojené státy uvalí na veškeré zboží z Mexika pětiprocentní clo. To má zemi podle prezidenta Donalda Trumpa přimět, aby zastavila příliv migrantů do USA.

Článek

Cla, která Trump uvalil na veškeré mexické zboží, začnou platit desátého června. Podle amerického prezidenta se zároveň budou postupně zvyšovat, a to každý měsíc o pět procentních bodů, až v říjnu dosáhnou 25 procent.

„Celní sazby se budou postupně zvyšovat, dokud problém s nelegálním přistěhovalectvím nebude napraven. Pak budou cla zrušena,” uvedl Donald Trump na Twitteru.

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador v reakci na Trumpovo rozhodnutí vybídl k jednáním a do USA posílá ministra zahraničí Marcela Ebrarda.

„Informuji vás, že nechci konfrontaci. Navrhuji prohloubit dialog a hledat alternativní řešení problému přistěhovalectví,“ uvedl v oficiálním dopise mexický prezident americkému protějšku. „Uvědomte si prosím, že mi odvaha nechybí, že nejsem zbabělý a ani váhavý, neboť jednám podle principů. Věřím v politiku, která byla mimo jiné stvořena k tomu, aby zabránila konfrontaci a válce,“ dodal Obrador.

Mexický prezident Trumpovi zároveň vzkázal, že Mexiko k migračnímu problému rozhodně nepřistupuje pasivně a nenechává migranty volně procházet zemí. „Víte, že odpovědně v nejvyšší možné míře a bez porušování lidských práv plníme své závazky zastavovat migranty procházející naší zemí,“ uvedl.

Donald Trump, který učinil z boje proti nelegálnímu přistěhovalectví jednu ze svých priorit již během volební kampaně v roce 2016, opakovaně obviňuje Mexiko z pasivní spoluúčasti na problému a tvrdí, že mexická vláda nedělá nic, aby zabránila přílivu migrantů ze Střední Ameriky.

„Po celá léta s námi Mexiko nezacházelo spravedlivě, ale nyní prosazujeme svá práva,“ zdůraznil Trump v prohlášení Bílého domu.

Trumpovo nečekané oznámení o uvalení cel paradoxně přišlo ve stejný den, kdy vláda USA zahájila proces parlamentní ratifikace nové dohody o volném obchodu (USMCA) spojující Spojené státy s Kanadou a Mexikem. Dohodu žádná z trojice zemí ještě neratifikovala, Kanada ale tento proces ve středu formálně zahájila a mexická vláda ve čtvrtek oznámila, že dohodu předkládá zákonodárcům. Také Trump chce schvalování uspíšit, proto tlačí na Kongres, aby proces dokončil do léta.

Náměstek mexického ministra zahraničí Jesús Strada varoval, že by bylo „pohromou“, pokud by se Trumpova celní výhrůžka naplnila. „Pokud by se tak stalo, budeme muset reagovat energicky,“ prohlásil před novináři.

Mexiko za Lópeze Obradora výrazně zpřísnilo kontroly a v posledních měsících zadrželo tisíce migrantů, zároveň ale vyzývá Spojené státy, aby neřešily následky a příčiny migrace.

USA loni dovezly z Mexika zboží za 346,6 miliardy dolarů, o deset procent více než předchozí rok.

Trumpovo oznámení o clech na veškerý dovoz z Mexika vedlo k poklesu akcií japonských automobilek, které mají závody v Mexiku: akcie Toyoty, Nissanu a Hondy klesly přibližně o tři procenta, zatímco Mazdy skoro o sedm procent. Poklesla také hodnota evropských akcií, ztrácejí hlavně automobilky kvůli clům USA vůči Mexiku.

Jižní hranice USA je v posledních měsících vystavena silnému náporu migrantů, zejména ze středoamerických států Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly, odkud prchají před chudobou a zločinností.

Reklama

Doporučované