Hlavní obsah

Trump v klíčových státech získal více hlasů „latinos“ než v roce 2016

Foto: Profimedia.cz

Podle průběžných analýz Trump bodoval u latinskoamerických voličů hlavně na Floridě.

Reklama

Podle dat, která ukazují exit polls, tedy povolební průzkumy, Donald Trump získal o mnoho více hlasů od latinskoamerické menšiny než před čtyřmi lety.

Článek

Joe Biden oproti předešlé demokratické kandidátce Hillary Clintonové výrazně ztratil u latinskoamerické menšiny (latinos, Hispánci a další). Letošní data se dají ukázat na příkladu Floridy, Georgie nebo Ohia.

Na Floridě, kterou nakonec ovládl Donald Trump, získal Biden pravděpodobně jen něco málo přes polovinu latinskoamerických hlasů. Clintonová tu před čtyřmi lety měla přes šedesát procent voličů z této menšiny.

„Trump se na Floridě ukázal, zeptal se nás na to, co nás pálí, a poté mířil přímo na to,“ komentuje pro americkou stanici NBC bývalá republikánská poradkyně Bertica Cabrera Morrisová. Podle průběžných analýz se právě Trumpovo soustředění na latinskoamerické minority na Floridě vyplatilo.

Průběžné dění z USA sledujeme online:

NBC uvádí konkrétní příklad, kdy Donald Trump tweetoval fotografii jeho a Lilian Tintoriové, manželky venezuelského politika. U krajanů žijících právě v Miami to vzbudilo velký pozitivní ohlas.

Také v Ohiu a Georgii Biden ztratil velkou část „latinos“ voličů, které v roce 2016 získala Hillary Clintonová. Prozatím – výsledky ještě nejsou konečné, a čísla se tak mohou měnit – se Bidenovi podařilo obhájit přibližně polovinu těchto hlasů Clintonové.

Proč tomu tak je?

Latinskoameričtí voliči letos patří mezi ty, kteří přitahují nejvíce pozornosti. Jde o jeden z voličských bloků, o němž se už dopředu vědělo, že má v rukou hlasy, jež by mohly vývoj voleb zvrátit a třeba i rozhodnout. Latinskoamerická komunita je největším nebělošským blokem voličů v letošních volbách. Lidí, kteří mohou volit, je v ní zhruba 32 milionů.

„V některých státech, hlavně na Floridě, hlasovalo pro Trumpa více hispánských voličů, než se očekávalo. Což vzhledem k tomu, že je to velice početná komunita, byť menšinová, hraje ve finále významnou roli. Na Floridě se to dá vysvětlit mimo jiné tím, že tam žije velká kubánská komunita. Trump v kampani operoval hrozbou socialismu a na to mnoho kubánských imigrantů prostě slyší,“ okomentoval pro Seznam Zprávy amerikanista z Ostravské univerzity Petr Kopecký.

Voliči s kubánským či venezuelským původem tradičně volí spíše Republikánskou stranu. Stejně tak i latinskoameričtí podnikatelé, kteří jsou hrdí na svůj život v Americe, a hispánští katolíci. Tedy věřící voliči, kteří jsou proti potratům, oceňují třeba konzervativní soudce a obecně křesťanské hodnoty.

Reklama

Související témata:

Doporučované