Hlavní obsah

Trump vs. americké děti. Bílý dům se chystá zakázat síť TikTok

Foto: Unsplash - Kon Karampelas

Američané budou na aplikaci TikTok možná jen vzpomínat.

Reklama

Zvýšené napětí mezi USA a Čínou se přelévá do světa sociálních sítí. Americká vláda se zaměřila na sociální platformu TikTok. Ta je podle ní zdrojem dat pro čínskou komunistickou stranu.

Článek

Americko-čínské vztahy si našly novou oběť. Tentokrát jde o krátká videa sdílená uživateli čínské aplikace TikTok. Ve Spojených státech tuto platformu využívá zhruba 80 milionů lidí.

TikTok, který Číňané používají pod názvem Tou-jin, vlastní pekingský start-up ByteDance. Mobilní aplikace byla americkými politiky opakovaně kritizována, obviňovali ji z možné podpory a spolupráce při zpravodajské práci kontrolované Komunistickou stranou Číny.

USA se na čínskou sociální platformu nyní zaměřují a přemýšlejí o jejím zákazu.

Americký ministr zahraničních věcí Mike Pompeo v rozhovoru pro televizní stanici Fox News uvedl, že tuto záležitost berou vážně. Podle něj by si lidé měli stáhnout aplikaci pouze tehdy, pokud chtějí své soukromé informace dát do rukou Komunistické strany Číny.

TikTok však tvrdí, že jeho datová centra jsou umístěna mimo Čínu a žádná z nich nepodléhají čínskému právu. Data uživatelů z USA jsou prý uložena ve Spojených státech.

„TikTok vede americký generální ředitel, má stovky zaměstnanců a klíčové vůdce v oblasti bezpečnosti, produktů a veřejné politiky v USA. Nikdy jsme čínské vládě neposkytovali uživatelská data ani bychom tak neudělali, kdyby se po nich ptala,“ řekl mluvčí TikToku.

Čínská společnost narazila na překážky i jinde. Minulý týden indická vláda ohlásila zákaz TikToku a dalších čínských sociálních sítí. Indie se totiž domnívá, že aplikace představují „hrozbu pro suverenitu a integritu“.

Čínská platforma je oblíbená především mezi Američany. V říjnu 2018 se stala nejúspěšnější aplikací v USA. V prvních měsících letošního roku si TikTok stáhlo 315 milionů lidí, což bylo více než u kterékoli jiné aplikace v historii.

Aplikace vznikla v roce 2016. Jejím prostřednictvím lidé mohou sdílet tři až 60 sekund dlouhá videa. Popularitě se těší především u mladých lidí, dospívající tvoří nejpočetnější skupinu uživatelů, 27 procent jich je ve věku 13 až 17 let.

Reklama

Doporučované