Hlavní obsah

Hurikán Harvey pohledem z vesmíru. V Texasu udeřil dvousetkilometrovou rychlostí

Hurikán Harvey zachytily kamery Mezinárodní vesmírné staniceVideo: Jakub Říha

 

Reklama

V americkém Texasu se před hurikánem evakuovaly desítky tisíc lidí. Prezident Trump vyhlásil stav katastrofy.

Článek

K pobřeží amerického státu Texas dorazil v sobotu hurikán Harvey v síle, která na stupnici hodnocení dosáhla čtyřky z pěti možných. Je nejsilnější bouří, která Texas zasáhla od roku 1961. Nad pevninou však hurikán zeslábl.

Nic to ale nemění na obavách, které z něho americké úřady mají. Poté, co se o něco uklidnil vítr, obávají se silného a vydatného deště, který živel doprovází.

Hurikán Harvey zasáhl pobřeží TexasuVideo: Reuters

Hurikán, kvůli němuž prezident Trump vyhlásil v Texasu stav katastrofy, způsobil velké škody v desetitisícovém městečku Rockport nacházejícím se severovýchodně od města Corpus Christi.

V Rockportu se několik domů zřítilo a řada dalších byla poškozena. Podle BBC panují obavy, že někteří lidé jsou uvězněni ve zhroucených budovách. Při požáru domu zemřel v Rockportu jeden člověk, oznámil starosta města Charles J. Wax. Jde o první úmrtí, které americké úřady v souvislosti s hurikánem Harvey ohlásily.

Čtvrt milionu lidí bez proudu

Ve státě Texas je podle elektrárenských společností bez proudu téměř čtvrt milionu zákazníků. Kvůli hurikánu bylo rovněž uzavřeno několik rafinérií a zastaveno 22 procent těžby ropy v Mexickém zálivu, což vedlo k růstu cen benzinu

Harvey podle agentury DPA ohrožuje zhruba 16 milionů lidí v rozsáhlé oblasti od Bronswillu na jihu u mexických hranic až po nejlidnatější texaské město Houston. Jde o pobřežní pás dlouhý kolem 560 kilometrů. Úřady doporučily evakuaci obyvatelům sedmi okresů na pobřeží.

Harvey podle Národního střediska pro hurikány (NHC) na texaskou pevninu pronikl s větry o rychlosti přesahující 210 kilometrů za hodinu. Větry ale začaly rychle slábnout. Meteorologové předpokládají, že ještě v sobotu by se Harvey mohl z hurikánu změnit v tropickou bouři.

„Víme, že dopad této bouře pocítí miliony lidí,” řekl mluvčí NHC. „Opravdu se modlíme, aby lidé naslouchali činitelům řešícím nouzové situace a dostali se (hurikánu) z cesty,” dodal.

NHC varuje před „katastrofálními záplavami” v několika následujících dnech. Podle odhadů by do středy mohlo spadnout až 760 milimetrů srážek a místy dokonce až metr. V pobřežních oblastech by navíc Harvey mohl vzedmout až čtyřmetrové záplavové vlny.

Reklama

Související témata:

Doporučované