Hlavní obsah

Trump vyzval senátory, aby hlasovali proti Obamacare. Dorazí i nemocný McCain

Zrušení Obamacare závisí i na senátoru McCainoviVideo: AP, Reuters

 

Reklama

Absence senátora Johna McCaina na hlasování o zrušení Obamacare by mohla pro Trumpovu stranu představovat potíže.

Článek

Americký prezident Donald Trump vyzval senátory, aby dnes hlasovali o zahájení debaty o zrušení systému zdravotního pojištění, který zavedl jeho předchůdce Barack Obama. Republikáni, kteří mají ve stočlenném Senátu pouze 52 křesel, nemají zřejmě pro přijetí zákona o zrušení takzvané Obamacare dostatek hlasů, neboť jej odmítají podpořit i tři republikánské senátorky.

Problémem by pro Trumpův plán mohla být i absence senátora Johna McCaina. Ten se léčí se zhoubným nádorem mozku. Jeho kancelář ale vydala prohlášení, že McCain shání potřebná lékařská povolení a na hlasování se dostaví. Republikáni si mohou dovolit jen dva hlasy proti. V případě hlasování padesát na padesát rozhoduje svým hlasem viceprezident Mike Pence.

„Obamacare je smrt," řekl Trump na tiskové konferenci v Bílém domě. Za ním při tom stály rodiny, které údajně Obamova zdravotnická reforma znevýhodnila.  „Každý senátor, který bude hlasovat proti tomu, aby se začalo o zákonu (o zrušení Obamacare) debatovat, tím Americe říká, že nemá žádný problém s noční můrou, kterou je Obamacare," dodal Trump. Později své poselství zopakoval i na Twitteru.

Reklama

Související témata:

Doporučované