Hlavní obsah

Trump zaúkoloval NASA: dostaňte nás znovu na Měsíc a pak i na Mars

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Trump vydal nařízení o misi na Měsíc a MarsVideo: AP

 

Plánovaný projekt má podle slov Bílého domu změnit americký program pilotovaných vesmírných letů. USA by se pak měly stát hybnou silou kosmického průmyslu.

Článek

Americký prezident Donald Trump vydal nařízení o přípravě nové americké pilotované mise na Měsíc a později na Mars. Pokyn Národnímu úřadu pro letectví a kosmonautiku (NASA) podepsal při ceremoniálu v Bílém domě. Direktiva má vést k zahájení „inovativního programu průzkumu vesmíru“.

„Tentokrát to nebude jen o vztyčení vlajky a o lidské stopě na měsíčním povrchu,“ komentoval Trump budoucí projekty. „Vytvoříme na Měsíci základnu pro mise na Mars a jednou možná i dál,“ předpověděl prezident. Podle Bílého domu plánovaný projekt změní americký program pilotovaných vesmírných letů tak, aby se Amerika stala hybnou silou kosmického průmyslu, získala nové znalosti o vesmíru a podnítila vývoj neuvěřitelných technologií.

Prezident vydal nařízení na základě doporučení Národní vesmírné rady (NSC) a prezidentského poradního sboru, jehož činnost Trump letos po 24 letech obnovil. Spojené státy jako zatím jediná země vysílaly astronauty na Měsíc v letech 1969 až 1972. Na měsíčním povrchu stanulo postupně dvanáct Američanů.

Doporučované