Hlavní obsah

Chorvatská HDZ povládne s nacionalisty, premiérem zřejmě zůstane Plenkovič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Foto: Michal Turek, Seznam Zprávy

Andrej Plenkovič pravděpodobně zůstane chorvatským premiérem.

Povolební vývoj posouvá chorvatskou politiku směrem doprava, shodují se AFP a AP. Strana DP, která je známá nacionalistickou a protiimigrační rétorikou, si pro vstup do vlády vytyčila sadu podmínek.

Článek

Chorvatsko v návaznosti na dubnové volby povede koalice středopravé strany Chorvatské demokratické společenství (HDZ) dosavadního premiéra Andreje Plenkoviče a pravicově nacionalistického Vlasteneckého hnutí (DP). Dohodu na vytvoření vlády oznámil mluvčí HDZ.

Premiérem zřejmě zůstane Plenkovič, který stojí v čele země už od roku 2016, uvedla agentura AFP.

HDZ, která dominuje chorvatské politice od vzniku samostatného státu v roce 1991, před třemi týdny vyhrála parlamentní volby. Ve srovnání s rokem 2020 si však pohoršila o pět mandátů a musela hledat partnery pro sestavení nové vlády.

Od začátku se spekulovalo o tom, že klíčovou úlohu sehraje v procesu DP, což je podle agentury AP relativně nová strana složená z velké části z radikálních nacionalistů a sociálních konzervativců, kteří opustili HDZ.

Vládní strana drží po volbách ve 151členném parlamentu 61 křesel, DP jich získala 14. Podle AFP se očekává, že jejich koalici podpoří i někteří z osmi poslanců zastupujících etnické menšiny.

Povolební vývoj posouvá chorvatskou politiku směrem doprava, shodují se AFP a AP. Strana DP, která je známá nacionalistickou a protiimigrační rétorikou, si pro vstup do vlády vytyčila sadu podmínek včetně té, že v koalici nesmí být hlavní strana srbské menšiny SDSS. Ta byla dosud spojencem Plenkoviče a držela i jeden vicepremiérský post.

Dubnové volby byly považovány za test popularity Andreje Plenkoviče, který je už teď nejdéle vládnoucím premiérem samostatného Chorvatska. Pod jeho vedením se původně výrazně nacionalistická HDZ prezentuje jako umírněná proevropská strana a záruka politické stability v zemi.

Za posledních osm let Chorvatsko mimo jiné vstoupilo do schengenského prostoru a přijalo euro, musí se ale vyrovnávat s výraznou závislostí hospodářství na turistice, která se na hrubém domácím produktu (HDP) podílí asi z jedné pětiny.

Související témata:

Doporučované