Hlavní obsah

Trumpa dopředu varovali, že Rusko může vydírat jeho bezpečnostního poradce

Michael Flynn byl vydíratelný. Ještě než nastoupil do Trumpovy administrativy, prezident věděl, jaká s sebou přináší rizika.Video: Nela Vejvodová

 

Reklama

Bývalá náměstkyně americké ministryně spravedlnosti Sally Yatesová vypovídala před senátní komisí. Řešil se někdejší Trumpův poradce Michael Flynn. Rusko ho mohlo vydírat.

Článek

Před možnou kompromitující situací varovali bezprostředně po inauguraci Donalda Trumpa jak Barack Obama, tak posléze i náměstkyně ministryně spravedlnosti Sally Yatesová. Yatesová nyní poprvé o kauze promluvila veřejně - před výborem amerického Senátu. Novou vládu prý varovala, že by Michael Flynn mohl být vydíratelný, protože svým šéfům zjevně lhal o svých kontaktech s ruským velvyslancem.

Prohlášení Yatesové před výborem Senátu zabývajícím se údajným vměšováním Ruska do amerických prezidentských voleb nabídlo podle agentury AP zdaleka nejpodrobnější vylíčení řetězce událostí, které vedly k Flynnovu pádu z vysoké funkce během prvních týdnů Trumpovy vlády.

Flynn do roku 2014 vedl vojenskou rozvědku DIA, loni pak Trumpovi pomáhal s prezidentskou kampaní. Po Trumpově lednovém nástupu do Bílého domu sloužil prezidentovi jako hlavní bezpečnostní poradce. Po 24 dnech v úřadu ale musel odstoupit kvůli svým nejasným vazbám na Rusko.

Flynn totiž viceprezidentovi Miku Penceovi nejdříve řekl, že před prezidentskou inaugurací nehovořil s ruským velvyslancem Sergejem Kisljakem o amerických sankcích proti Rusku. Později připustil, že s Kisljakem jednal a že to Penceovi neřekl nedopatřením.

Sám Trump se pokusil od skandálu s Flynnem distancovat. Na Twitteru poznamenal, že to byla Obamova vláda, která dala Flynnovi nejvyšší bezpečnostní prověrku, když pracoval v Pentagonu.

Trump se však podle AP nezmínil, že Obama v roce 2014 Flynna odvolal.

V další poznámce Trump doporučil ptát se Yatesové pod přísahou na to, co ví o tom, jak se utajené informace o Flynnovi rychle dostaly do novin. Ta však nařčení z úniku informací odmítla.

Yatesová popsala schůzku s právníkem Bílého domu Donem McGahnem z 26. ledna, během níž varovala, že Flynn zjevně podvedl vládu ohledně svého jednání s ruským velvyslancem.

Představitelé Bílého domu trvali na tom, že Flynn během prezidentského přechodného období nejednal s Kisljakem o sankcích vyhlášených USA proti Rusku. Flynna požádali o odstoupení poté, co zpravodajské služby naznačily, že je o povaze hovorů s diplomatem obelhal.

Flynn podle Yatesové klamal amerického viceprezidenta - a Rusové o tom věděli. „To vytvořilo kompromitující situaci. Situaci, kdy poradce pro národní bezpečnost mohl být v podstatě vydírán Rusy," řekla. „Cítili jsme, že je velmi důležité, abychom tyto informace dostali do Bílého domu, a to zčásti proto, že viceprezident dělal falešná prohlášení na veřejnosti, a protože jsme věřili, že generál Flynn byl pravděpodobně ohrožen," řekla dále Yatesová. „Věděli jsme, že to není dobrá situace, a proto jsme chtěli, aby se Bílý dům o tom dozvěděl," dodala.

O čtyři dny později ji Trumpova vláda propustila, kvůli nesouhlasu s prezidentovým rozhodnutím ohledně imigrace.

Reklama

Doporučované