Hlavní obsah

Trumpova další diplomatická ambice: Chce uspořádat summit zemí Perského zálivu

Foto: Profimedia.cz

Saúdský princ bin Salmán na návštěvě Bílého domu.

Reklama

Trumpovi poradci tak plánují uspořádat summit, který by mohl povzbudit průlom mezi Katarem a Saúdskou Arábií. Žádná ze zemí zatím schůzku jednoznačně neodmítla.

Článek

Prezident Spojených států Donald Trump usiluje o další průlom ve světové diplomacii. Po sbližování znesvářených států na Korejském poloostrově a summitu s ruským prezidentem Vladimirem Putinem, který sám prohlásil, že vztahy s USA jsou nejhorší od studené války, se tentokrát zaměřil na oblast Perského zálivu.

Trumpovi poradci plánují svolat summit zemí obklopujících Perský záliv, a to přesto, že Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty odmítají odvolat své požadavky vůči Kataru, který podle nich narušuje stabilitu v regionu, uvádí deník The Guardian. Spolu s Bahrajnem a Egyptem tyto země Katar politicky izolují.

Podle Guardianu jsou si klíčoví představitelé protikatarské aliance Trumpova plánu na svolání summitu vědomí. Účast na něm přitom výslovně neodmítli.

Katar podle britského deníku o svolání podobného summitu usiluje několik měsíců. Bez angažmá ze strany Spojených států prý k průlomu v regionu nedojde. Podle Kataru také zbrklá zahraniční politika Saúdů může způsobit chaos v Íránu, na trhu s energiemi, paralyzovat Jemen a zhoršit konflikty v Libyi a na Somálském poloostrově.

Koalice Emirátů, Saúdů, Egypta a Bahrajnu naopak požadují po Kataru, aby přerušil svou finanční podporu radikálním islámským hnutím Hamás a Muslimskému bratrstvu. Ty také viní z šíření agresivního džihádu.

Reklama

Doporučované