Hlavní obsah

Levá neví, co dělá pravá. Trump blokádu Kataru podporuje, jeho administrativa ne

Trump se prý radil o blokádě s ministrem zahraničí, ten má ale úplně opačný názor.Video: Josef Mačí

 

Reklama

Ministerstvo zahraničí se s prezidentem USA rozchází v přístupu k blokádě Kataru.

Článek

Ministerstvo zahraničí vyjádřilo pochybnosti ohledně důvodu, proč několik zemí Perského zálivu přerušilo nedávno diplomatické styky s Katarem.

„V tuto chvíli si klademe jednu prostou otázku: Byly ty kroky učiněny opravdu kvůli obavám z údajné katarské podpory terorismu, nebo kvůli dlouhodobým nesrovnalostem mezi členy GCC (Rady pro spolupráci arabských států zálivu - pozn. red.),” řekla mluvčí amerického ministerstva zahraničí Heather Nauertová.

Prezident Trump ale blokádu Kataru na tiskové konferenci 9. června podpořil: „Stát Katar je historicky, bohužel, sponzorem terorismu na velmi vysoké úrovni.”

Trump navíc označil rozhodnutí arabských zemí přerušit diplomatické styky s Katarem za plody své nedávné zahraniční cesty do Rijádu.

„Je skvělé vidět, že návštěva Saúdské Arábie a (summitu) 50 (muslimských) zemí začíná přinášet ovoce. Jejich představitelé řekli, že zaujmou tvrdší přístup k financování extremismu, vše ukazuje na Katar. Možná je to začátek konce hororu jménem terorismus," napsal prezident 6. června na Twitter.

Podle svého vyjádření konzultoval nekompromisní přístup ke Kataru s představiteli armády a hlavně s ministrem zahraničí Rexem Tillersonem. Ten ale ve stejný den naopak vyzval arabské země ke zmírnění blokády Kataru.

„Vyzýváme Saúdskou Arábii, Spojené arabské emiráty, Bahrajn a Egypt, aby zmírnily blokádu Kataru,” řekl Tillerson.

Navzdory názoru Trumpa na blokádu navíc Spojené státy prodaly Kataru 15. června letouny F-15 za 280 miliard korun. 

Reklama

Související témata:

Doporučované