Hlavní obsah

USA prodají Kataru bojové letouny za miliardy, krizi navzdory

USA prodá Kataru bojové letouny F-15Video: Ruptly

 

Reklama

Katar sužuje krize v Perském zálivu. S nejbohatší zemí světa rozvázala styky pětice sousedních zemí, americký prezident Trump vyzval vládu k zastavení extremistických ideologií. USA přesto pošle do Kataru bojové letouny F-15.

Článek

Ministr obrany USA James Mattis podepsal ve středu smlouvu s katarským protějškem Chálidem bin Muhammadem Attijou. Katar za letadla zaplatí zhruba 12 miliard dolarů, což je v přepočtu asi 280 miliard korun.

Prodej dvou letounů Kataru Spojené státy plánovaly již delší dobu. Americké ministerstvo zahraničí obchod povolilo loni v listopadu. Podpis smlouvy se ale uskutečnil v době napětí mezi Katarem na jedné a Saúdskou Arábií a jejími spojenci na druhé straně. Důležitými spojenci Spojených států na Blízkém východě jsou Katar i Saúdská Arábie.

Kolik strojů USA nakonec Kataru prodají, Pentagon zatím nezveřejnil. Podle agentury Bloomberg ale půjde o 36 letadel.

Celkem pět států přerušilo diplomatické a obchodní styky s Katarem. To vše kvůli zahraniční politice, která podle Saúdské Arábie, Egyptu, Jordánska, Bahrajnu a Spojených arabských emirátů podporuje terorismus.

Americký prezident Donald Trump obvinil minulý týden Katar z financování terorismu na té nejvyšší úrovni. Zemi vyzval, aby zastavila financování a propagaci své extremistické ideologie. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson nicméně uvedl, že země v boji proti terorismu udělala pokrok a vyzval arabské země, aby blokádu Kataru zmírnily.

Současná krize se nejvíce odrazila na zásobách potravin. Předtím Katar dovážel 80 procent potravin ze sousedních zemí, přičemž v současnosti uzavřená pozemní hranice se Saúdskou Arábií byla pro dovoz potravin naprosto zásadní. Katar se tak minulý týden ocitl v izolaci. Lidé v obavách z nedostatku potravin vykoupili obchody.

Reklama

Související témata:

Doporučované