Hlavní obsah

Trumpova daňová reforma pomůže hlavně bohatým včetně jeho rodiny, tvrdí amerikanista Jakub El-Ahmadieh

Trumpova daňová reforma pomůže hlavně bohatým.

 

Reklama

Novinka je nejrozsáhlejší americká daňová reforma za posledních 30 let a může mít dopady na celosvětovou ekonomiku. Její schvalování provázely bouřlivé protesty, proti jsou všichni demokraté.

Článek

Senát amerického Kongresu v noci na dnešek schválil konečnou verzi daňové reformy po úpravě, kterou si vyžádaly tři problematické body původní verze. Demokraté ji důrazně kritizují, protože podle nich pomáhá především podnikům a bohatým občanům. Pro Trumpa je to úspěch a splnění jednoho ze zásadních bodů jeho volebního programu. „Zatím se toho Trumpovi příliš prosadit nepovedlo, takže tohle je první důležitá věc, kterou protlačil,“ tvrdí Jakub El-Ahmadieh z Asociace pro mezinárodní otázky. Dodává, že reforma pomůže hlavně korporacím a bohatým lidem, tedy i samotné Trumpově rodině. Sněmovna reprezentantů ji v úterý odsouhlasila 227 hlasy proti 203. A dopady bude mít na celosvětovou ekonomiku. V reakci na schválení reformy klesla hodnota amerických akcií i dolaru.

Komu se daňová reforma vyplatí? A zvýší zadluženost Spojených států? Jaké jsou největší argumenty jejích odpůrců? Podívejte se na rozhovor s Jakubem El-Ahmadiehem v úvodním videu.

Reklama

Související témata:

Doporučované