Hlavní obsah

Trumpova vesmírná jednotka má jméno, na sítích se mu smějí

Foto: Profimedia.cz

Znak Vesmírných sil Spojených států amerických na vánočním stromku v Bílém domě.

Reklama

Rok uběhl od vytvoření nejmladší součásti americké armády - Vesmírných sil Spojených států amerických. Budoucnost jednotky je ale po výsledcích letošních voleb nejistá, název navíc sklidil posměch na sociálních sítích.

Článek

Pojmenování jednotky jako Guardians, tedy „Strážci“, oznámil americký viceprezident Mike Pence na tiskové konferenci k výročí založení Vesmírných sil Spojených států amerických. „Právě jsme se vrátili z Oválné pracovny, a proto je mi ctí jménem prezidenta Spojených států amerických oznámit, že nyní budou muži a ženy z Vesmírných sil Spojených států amerických známí jako Strážci,“ citovala viceprezidenta americká CNN.

Jednotka vznikla loni v prosinci na pokyn prezidenta Donalda Trumpa a jde o první novou součást americké armády od vzniku letectva v roce 1947. Jednotka má podle armády chránit americké satelity, které jsou klíčové pro vojenské operace i komerční účely. K pojmenování došlo podle twitterového účtu jednotky po „celoročním procesu“.

„Strážci je jméno s dlouholetou tradicí vesmírných operací, jehož historie sahá až k mottu velení vzdušných sil z roku 1983,“ uvedla dále jednotka na Twitteru. „Jméno Strážci spojuje naše dědictví a kulturu sloužící důležitému poslání, tedy chránit lid a zájmy Spojených států a jejich spojenců,“ píše se v příspěvku.

Viceprezident Pence v pátek zahájil své vystoupení pozdravem prezidenta Trumpa, kterého označil za „zakladatele Vesmírných sil Spojených států“. Stejně tak ocenil velitele vesmírných operací generála Jaye Raymonda za jeho práci v čele jednotky a také oznámil, že do služeb Vesmírných sil Spojených států amerických vstoupí plukovník Mike Hopkins, který je v současné době na palubě Mezinárodní vesmírné stanice. Jaká je ale budoucnost jednotky po nástupu Joea Bidena do Bílého domu, zatím není jasné. Zvolený prezident Biden totiž ještě podle AFP neprozradil své plány ohledně Vesmírných sil.

Název vzbudil pozdvižení na sociálních sítích, a to především pro podobnost s oblíbenou komiksovou a filmovou sérií od společnosti Marvel Strážci Galaxie.

Na Twitteru se pod příspěvkem Vesmírných sil začaly například objevovat otázky, zda budou moci do jednotky vstoupit i mývalové (jedna z postav Strážců Galaxie), nebo jestli právě hrdinové oblíbené série nebudou maskoty armádních sil.

Nové jméno jednotky následně okomentoval i režisér Strážců Galaxie James Gunn. „Můžeme toho hňupa žalovat?“ napsal  na svém twitterovém účtu Gunn s odkazem na viceprezidentův projev.

Posměch vzbudil i nově oznámený znak jednotky, který nápadně připomíná logo známé ze sci-fi fenoménu Star Trek. „Trvalo vám rok přijít s názvem od Marvelu a logem ze Star Treku?“ ptá se jeden z uživatelů Twitteru. Podle materiálů Vesmírných sil Spojených států amerických jde ale o symbol Delty, který je spjatý s americkým letectvem 60. let minulého století, tedy ještě před premiérou Star Treku, uvádí server Deadline.

Reklama

Související témata:

Doporučované