Hlavní obsah

Trumpovo odcházení: bude rychlejší, než by chtěl?

Foto: Profimedia.cz

Končící americký prezident Donald Trump.

Reklama

Násilí, střelba, hrozba impeachmentu i zapovězené sítě pro končícího prezidenta. Otázky a odpovědi shrnují dění ve Spojených státech z posledních dní.

Článek

Co se ve středu stalo v USA?

Do sídla americké horní i dolní komory Kongresu, washingtonského Kapitolu, násilím vtrhli příznivci Donalda Trumpa. Americký prezident prohrál listopadové volby s Joem Bidenem, ale odmítal uznat porážku a volby opakovaně označil za „ukradené“. Vyzval své podporovatele, aby šli „bojovat“.

Trumpovi stoupenci začali protestovat už ve středu ráno, v den, kdy se v Kongresu měly ohlásit oficiální výsledky prezidentských voleb. Schůzi ale kvůli výtržníkům museli přerušit a kongresmani a kongresmanky se z budovy následně museli evakuovat.

V průběhu dalších několika hodin se policie a poté Národní garda společně s FBI snažily budovu Kapitolu vyklidit. Mezitím ale skupiny agresivních demonstrantů vtrhly do hlavního zasedacího sálu i do soukromých kanceláří politiků. Ničili vnitřní vybavení budovy a odnášeli předměty. Velké agresivitě ze strany Trumpových podporovatelů čelili novináři, a to jak před budovou, tak uvnitř.

Kdo byli trumpovci v Kongresu?

Podle audiovizuálních záznamů, které se v reálném čase začaly objevovat na sociálních sítích, byla skupina protrumpovských výtržníků v Kapitolu různorodá. Někteří přišli vybavení vlajkami „Trump for President“, jiní volili různé bizarní převleky, včetně vikingské přilby. Do paměti všech, včetně recesistů na internetu, se zapsal především muž v pletené čepici „Trump“, který si s radostí odnášel řečnický pult ze zasedacího sálu. Na fotografiích jsou ale zaznamenáni i aktivisté a známé tváře americké neonacistické scény nebo muž s mikinou s nápisem „Camp Auschwitz - Work brings freedom“ (Tábor Osvětim - práce osvobozuje).

Více o profilech výtržníků si přečtěte zde:

Při protestech zemřelo pět lidí. Tři muži a dvě ženy. Tři z obětí zemřely mimo budovu Kapitolu údajně kvůli náhlému selhání. Zraněním způsobeným během protestů podlehl i policista ze sboru chránící areál Kongresu. Jedna žena zemřela přímo u vchodu do sídla amerického zákonodárného sboru, střelil ji policista, který se snažil průniku do budovy zabránit. Na místě se ji snažili resuscitovat, žena ale později v nemocnici zemřela.

Ashli Babbittová

Jednou z obětí středečních násilností se stala Ashli Babbittová. Pětatřicetiletá podporovatelka Donalda Trumpa se ve středu snažila dostat mezi prvními do budovy Kongresu. Příslušník policie ji střelil pravděpodobně do hrudi. Babbittová byla válečnou veteránkou, která se účastnila bojů v Iráku i Afghánistánu. Stala se vášnivou zastánkyní Donalda Trumpa. Na sítích často sdílela kontroverzní a konspirační teorie a byla členkou ultrapravicových facebookových skupin.

Do čeho se probudila Amerika ve čtvrtek?

„Rozvášněný dav vtrhl do Kapitolu,“ psaly v titulku čtvrtečního vydání listu The Wall Street Journal. „Trump navedl výtržníky,“ psaly v ranním vydání The New York Times.

Foto: Profimedia.cz

Následky středečních nepokojů.

Už v průběhu řádění v americkém Kongresu vystoupil zvolený prezident Joe Biden a vyzval protestující ke klidu. Donalda Trumpa, který podle něj situaci sám vyvolal svými projevy, žádal, aby rozvášněný dav podporovatelů zklidnil. Trump ale pouze zveřejnil na sociálních sítích připravené video, ve kterém sice nabádá účastníky demonstrace k odchodu domů, zároveň jim ale vyjádřil solidaritu a označil je za „patrioty“.

K událostem se vzápětí začal vyjadřovat doslova celý svět. A to velmi kriticky. Mezi prvními odsoudili americké události britský premiér Boris Johnson nebo kanadský premiér Justin Trudeau. Český ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) reagoval kritickým tweetem už v průběhu událostí, premiér Andrej Babiš (ANO) napsal své stanovisko ve čtvrtek ráno. Po vlně kritiky, která se na něj na sítích snesla kvůli červené čepici „Silné Česko“ odkazující na Trumpovu čepici „Make America Great Again“, mu jeho komunikační tým změnil profilovou fotografii.

Kdo všechno reagoval na středeční události v USA?

Zpět na americkou půdu: Kongresu se druhý den po demonstracích povedlo obnovit přerušenou schůzi a oficiálně vyhlásil Joea Bidena vítězem prezidentských voleb.

Více než pět desítek výtržníků je ale nyní zadržených a i Donald Trump čelí hrozbě tzv. impeachmentu. Což je ústavní žaloba na prezidenta, která končí jeho odvoláním. Trumpovi však v úřadu zbývají necelé dva týdny. Pokud by ale zákonodárci Trumpa ještě před koncem mandátu stihli odvolat, znemožnili by mu znovu se ucházet o prezidentské křeslo ve volbách za 4 roky.

Po bezprecedentních událostech se také „přelila vlna“ rezignací přímo v Bílém domě, s okamžitou platností odešla například šéfka kanceláře Melanie Trumpové Stephanie Grishamová.

Změní aktuální dění výsledky voleb?

Ne. 20. ledna bude inaugurován demokrat Joe Biden a stane se 46. prezidentem USA. Středeční volba tzv. sboru volitelů jen oficiálně potvrdila to, co bylo už od listopadových voleb jasné, tedy že Donald Trump nezvítězil. Přestože se tým jeho právníků snažil v několika státech o napadení voleb a v mnoha se také přepočítávaly hlasy, v žádném případě to celkový výsledek nezměnilo.

Jak dopadly důležité volby do senátu?

Proč se mluví o Twitteru a Facebooku?

Už ve středu zakázal Twitter a poté i Facebook šíření i lajkování a nakonec zcela smazal Trumpův obsah, již zmíněné video, ve kterém sice vyzývá ke klidu, ale agresivní demonstranty v Kapitolu označuje za „patrioty“. Opakovaně také přes sociální sítě šíří svoji teorii o „ukradených volbách“, které podle něj proběhly nelegitimně. Později byl Trumpovi dočasně odepřen přístup na sítě.

Ve čtvrtek zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg oznámil, že Trump má zákaz přístupu na všechny facebookové platformy (včetně Instagramu), a to minimálně do konce svého mandátu.

Trumpův tým se rozhodla „odstřihnout“ i kanadská společnost Shopify, prodejní platforma, na které Trumpova kampaň prodávala svůj merchandising.

A například aerolinky American Airlines se rozhodly s okamžitou platností zakázat alkohol na palubě pro cesty do a z Washingtonu.

Co bude následovat příštích 14 dní?

Podle americké stanice CNN doslova „hrozí 13 nebezpečných dní“. Přestože Donald Trump ve čtvrtek večer severoamerického času oznámil, že opustí Bílý dům v klidu a že předání moci nové administrativě proběhne hladce a spořádaně, po středečních událostech jsou všichni „na pozoru“.

Více o roli sociálních sítí v aktuálním dění v USA:

Děním v příštích dvou týdnech by mohly zamíchat rezignace, které padaly v průběhu čtvrtka. Přestože je kancelář prezidenta USA aktuálně ve fázi předávání moci Bidenovu kabinetu, stále oficiálně drží moc. Rezignovali však například zástupce Trumpova poradce pro národní bezpečnost Matt Pottinger, odchod zvažuje i poradce Robert O'Brien.

Náhlé odchody z vysokých postů v Bílém domě by mohly vyvolat chaos. Z tohoto důvodu se například rozhodl setrvat ve funkci ministr zahraničí Mike Pompeo.

V následujících dnech se také možná otevře vyšetřování celé události. Někteří kongresmani kritizují nedostatečný zásah při ochraně objektu ze strany policie a vyzvali k jeho prošetření.

Reklama

Související témata:

Doporučované