Hlavní obsah

Trumpův exprávník je z cely doma. Byl za mřížemi, aby nemohl vydat knihu

Foto: Profimedia.cz

Bývalý právník Donalda Trumpa Michael Cohen v květnu 2019.

Reklama

Bývalý Trumpův právník Michael Cohen byl propuštěn a je v domácím vězení. Tvrdí, že důvodem jeho opětovného zavření do vězení byla jeho připravovaná kniha o americkém prezidentovi.

Článek

Bývalý právník amerického prezidenta Michael Cohen byl v pátek propuštěn do domácího vězení. Je to v jeho případě už podruhé, poprvé se domů dostal v květnu po odpykání přibližně roku z tříletého trestu. V červenci byl ale uvězněn znovu. Důvodem podle něj byla jeho chystaná kniha o prezidentovi Donaldovi Trumpovi, kterou chce Cohen vydat před listopadovými prezidentskými volbami.

Cohen si trest odpykával ve federální věznici v Otisvillu ve státě New York. Jeho právnička Danya Perryová v pátek oznámila, že Cohen odpoledne věznici opustil. Stalo se to na základě čtvrtečního rozhodnutí soudce Alvina Hellersteina, který dospěl k závěru, že červencové uvěznění je porušením prvního dodatku ústavy, který zaručuje svobodu slova. Cohen odmítl podepsat dokument, který mu zakazoval vydání knihy a další formy veřejné komunikace.

K tříletému trestu vězení byl odsouzen v roce 2018, kdy uznal vinu v procesu o porušení zákona při financování volební kampaně a lhaní Kongresu. Obvinění z finančních deliktů se vztahovalo na zaplacení úplatku za mlčení dvěma ženám, s nimiž měl Trump údajně sexuální poměr. Trump ale vztahy s těmito ženami popírá.

Hellerstein ve čtvrtečním rozhodnutí uvedl, že nemůže dospět k ničemu jinému, než že šlo o odvetné opatření za chystanou knihu. Žalobci ale tvrdili, že požadavek na omezení komunikace v domácím vězení, který měl Cohen podepsat, s knihou nesouvisí.

Už v květnu mohl Cohen odejít do domácího vězení, když se úřady snažily snížit počet trestanců ve věznicích kvůli koronaviru. V červenci ale musel jít zpět do vězení.

„Neviděl jsem takový požadavek za 21 let své soudcovské kariéry, kdy rozhoduji o trestech a dohlížím na podmínky propuštění pod dohled,“ sdělil Hellerstein. Cohen podal žalobu za nové uvěznění v pondělí a uvedl v ní, že jde o odvetu za knihu.

Perryová Hellersteinovo čtvrteční rozhodnutí označila za „vítězství pro první dodatek“, které ukazuje, že vláda nemůže zablokovat vydání knihy kritické k prezidentovi a podmínit tím propuštění někoho do domácího vězení.

Reklama

Související témata:

Doporučované