Hlavní obsah

Trumpův telefonát poškozuje i Ukrajinu. Zelenskyj si kritikou Francie a Německa zkomplikoval život

V Poledních zprávách Televize Seznam situaci okomentoval odborník na mezinárodní vztahy a novinář Adam Černý.Video: Redakce Seznam, Seznam Zprávy

 

Reklama

Po středečním zveřejnění hrubého přepisu červencového telefonátu amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ukrajinského protějšku Volodymyra Zelenského se kritika snesla i na ukrajinského prezidenta. Ten si v hovoru postěžoval, že Francie a Německo jeho zemi dostatečně nepomáhají. Sám Zelenskyj ale nečekal, že Donald Trump zveřejní v odkrytých materiálech i jeho výpovědi, a nyní má co vysvětlovat.

Článek

Z přepisu telefonátu vyplývá, že se Trump a Zelenskyj shodli na tom, že západní státy Evropské unie Ukrajině dostatečně nepomáhají.

„Pro Ukrajinu toho děláme hodně. Vyvíjíme velkou snahu a věnujeme tomu hodně času. Mnohem více než evropské státy. Ty by měly pomáhat víc než nyní,“ prohlásil Trump. „Německo pro vás nedělá skoro nic. Jediné, co dělají, je, že mluví. Opravdu si myslím, že byste se jich na to měl zeptat.“

„Máte naprostou pravdu. Mluvil jsem s Angelou Merkelovou a setkal jsem se s ní. Také jsem se setkal a mluvil s Macronem. Řekl jsem jim, že nedělají tolik, kolik mají, pokud jde o sankce vůči Rusku. Nepracují pro Ukrajinu tolik, jak by měli pracovat,“ prohlásil v telefonátu s Trumpem Zelenskyj. „Přestože logicky by naším největším partnerem měla být Evropská unie, technicky jsou Spojené státy mnohem větší partner než Evropská unie a jsem vám za to vděčný,“ dodal prezident Ukrajiny.

Foto: whitehouse.gov

Přepis telefonátu mezi Trumpem a Zelenským.

„Nikdo nechce, aby konflikt eskaloval,“ říká Černý

Situaci pro Seznam Zprávy okomentoval odborník na mezinárodní vztahy a novinář Adam Černý:

„Ukrajina se nachází v delikátní situaci. Když Zelenskyj cestoval do New Yorku na zasedání OSN, pronesl, že je důležitá výborná věc, a to že Ukrajina není zapomenuta. Tento výrok získává ve světle těch událostí úplně nový význam. Možná ne takový, jak si pan prezident myslel.“

Zelenskyj se podle Černého dostává do velmi obtížné situace. „Na jedné straně jsou Spojené státy, které Ukrajinu silně podporují, na straně druhé jsou tu evropské státy, na které Zelenskyj přirozeně musí brát ohled,“ dodal Černý.

Podle některých politologů se ukrajinské vztahy s evropskými politiky a obzvláště s Angelou Merkelovou zhorší. Ani Francie, ani Německo se však ke kritice zatím nevyjádřily a podle Černého ani nevyjádří.

„Reakce budou zdrženlivé. V posledních týdnech vidíme, že především Francie se snaží nějakým způsobem vztahy s Ruskem urovnat. Zelenskému se podařilo dohodnout výměnu zajatců. Myslím, že Francie i Německo se budou držet spíše zpátky, aby ten konflikt neeskaloval,“ sdělil Černý.

Zelenskyj by podle Černého potřeboval podporu všech. „Připomeňme konflikt na východě Ukrajiny. Do něj je zapojeno Rusko. Německo i Francie tam hrají klíčovou roli. Spojené státy ale poskytují Ukrajině vojenské materiály. Nesmíme zapomínat ani na roli Mezinárodního měnového fondu, který Ukrajině poskytuje půjčky. Prezident Zelenskyj nemůže popírat to, co se stalo, ale potřeboval by si udržet dobré vztahy se všemi. Nemůže kritizovat země, na kterých mu záleží.“

Zelenskyj už se snažil svá slova o Macronovi a Merkelové zlehčit. „Nechci o nikom říkat nic špatného, jsme vděční každému, kdo nám pomáhá,“ řekl ve čtvrtek v New Yorku. Proč se tedy v soukromém hovoru s Trumpem vůči evropským partnerům vyjadřoval tak ostře? Důvodů může být hned několik.

„Jednak je to nezkušenost, on je v politice krátkou dobu. Hlavně je to důsledek toho, že když se mluví za zavřenými dveřmi, tak se používá jiný, mnohem otevřenější jazyk než na veřejnosti. (…) Zažili jsme to například tehdy, když byl zachycen Obama, jak kritizuje izraelského premiéra Netanjahua, že mu lže každý den. Jedna věc je taková poznámka v soukromí. Ale když se dostane na veřejnost, představuje to masivní politický problém, protože ostatní na to musí reagovat,“ dodal Černý.

USA škrtly vojenskou pomoc v hodnotě 250 milionů dolarů

Zhruba týden před rozhovorem Spojené státy zmrazily 250 milionů dolarů (5,8 miliardy korun) na vojenskou pomoc Ukrajině, a to bez jasného vysvětlení.

Podle BBC nejprve Trump tvrdil, že zmrazení milionů dolarů na vojenskou pomoc Ukrajině bylo kvůli obavám z korupce. Později uváděl, že Spojené státy přispívají Ukrajině příliš a že chce, aby se více podílela Evropa. Nutnost vydávat více na obranu patří mezi Trumpovy evergreeny, otázkou však podle BBC je, zda Trumpův motiv nebyl ve skutečnosti politický a osobní.

Přepis vznikl na základě poznámek a vzpomínek

Trump v úterý oznámil, že zveřejní celý neredigovaný přepis hovoru z 25. července. Bílý dům ale vydal jen pětistránkové shrnutí telefonátu založené na poznámkách a vzpomínkách úředníků, kteří jsou pověřeni prezidentské rozhovory dokumentovat.

Trumpovi kritici tvrdí, že obsah rozhovoru amerického prezidenta usvědčuje ze snahy využít cizí stát k pošpinění možného rivala v nadcházejících prezidentských volbách, demokrata a někdejšího viceprezidenta Joea Bidena. Trumpovi stoupenci se naopak domnívají, že prezident neřekl nic nevhodného.

Trump měl Zelenského v červencovém telefonátu osmkrát vyzvat, aby ve věci údajné korupce Joea Bidena a jeho syna spolupracoval s prezidentovým právníkem Giulianim. Hovor se Zelenským ale americký prezident na svém Twitteru popsal jinak. Mělo jít o rutinní konverzaci. „Nebylo řečeno nic, co by mohlo být jakkoliv špatně. Zato Bidenův požadavek byla naprostá katastrofa. Lživá média to ví, ale neinformují o tom,” napsal Trump s narážkou na tři roky starý telefonát svého potenciálního soupeře.

Rozhovor mezi Zelenským a Trumpem je podle AP jen jednou z částí stížnosti nejmenovaného oznamovatele z poloviny srpna.

Zelenskyj při setkání s americkým protějškem Donaldem Trumpem v New Yorku prohlásil, že na něj americký prezident v červencovém telefonátu nevykonával nátlak. Rozhovor označil za „dobrý“ a „normální“. Dal také najevo, že si nepřeje, aby byl zatahován do vnitropolitických sporů ve Spojených státech.

Reklama

Související témata:

Doporučované