Hlavní obsah

Trumpův zeť přišel o provizorní bezpečnostní prověrku. Údajně ho několik států plánovalo ovlivnit

Jared Kushner ztratil kvůli chybějící bezpečnostní prověrce přístup ke zprávám tajných služeb.Video: Lukáš Marek, AP, Reuters

 

Reklama

Jaredu Kushnerovi byl snížen stupeň bezpečnostní prověrky - ze stupně přísně tajné na tajné. Manžel Ivanky Trumpové je jeden z nejbližších poradců prezidenta Donalda Trumpa.

Článek

Jared Kushner, zeť amerického prezidenta Donalda Trumpa, který je zároveň jedním z jeho hlavních poradců, již nebude mít přístup k přísně tajným vládním dokumentům. Kushner doposud disponoval provizorní bezpečnostní prověrkou na stupeň přísně tajné, měl tedy možnost do citlivých dokumentů nahlížet, případně se účastnit nejrůznějších vládních setkání a brífinků.

Informaci o snížení stupně prověrky přinesl web BBC. Kushnerův právník ji potvrdil serveru Politico a agentuře Reuters. Následně ji potvrdili ještě dva nejmenované zdroje zřejmě přímo z administrativy. BBC uvádí, že k omezení prověrky nejspíše došlo v rámci snahy Bílého domu lépe chránit citlivé vládní informace.

Zahraniční zástupci údajně vymýšleli, jak ovlivnit Kushnera

Podle deníku The Washington Post, který se odvolává na současné i bývalé americké činitele obeznámené se situací, snížení stupně prověrky souvisí s tím, že představitelé Číny, Spojených arabských emirátů, Izraele a Mexika soukromě projednávali možnosti, jak Jareda Kushnera ovlivňovat.

Zástupci cizích zemí podle deníku hledali způsob, jak využít Kushnerových obchodních dohod, jeho finančních problémů a nedostatečné politické zkušenosti. Zda některý stát skutečně přikročil k činům, jasné není. Kushnerův právní zástupce Abbe Lowell se prozatím ke zprávě The Washington Post nevyjádřil. Komentář dosud neposkytl ani Bílý dům.

Kushnerovo prověřování pro získání permanentní prověrky ještě neskončilo - stále ji může získat, problematickými se však mohou jevit některé jeho kontakty v průběhu prezidentské kampaně. Před časem zvláštní vyšetřovatel FBI Robert Mueller uvedl, že hodlá Kushnerovo prošetřování rozšířit právě kvůli jeho stykům. V roce 2016 měl při předvolebních vyjednáváních hledat investory pro své soukromé projekty. Zároveň se zřejmě spolu s Trumpovými syny minimálně jednou setkal s Rusy.

Reklama

Doporučované