Hlavní obsah

Túje v českých zahradách ničí zcela nový škůdce. Zřejmě byl dovezen z Toskánska

Foto: Nikola Rahmé

Krasec festiva se začal v Česku šířit kvůli dovozu exotických tújí.

Reklama

Brouk krasec festiva kromě tújí napadá také jalovce, likviduje dřeviny, v nichž žije.

Článek

Na území České republiky se začíná objevovat brouk krasec festiva, který likviduje některé druhy okrasných dřevin, především túje nebo jalovce. Právě dovozem tújí se brouk začal šířit, přitom v minulosti nikdy v Česku nežil.

Entomolog z Biologického centra Akademie věd v Českých Budějovicích Lukáš Čížek řekl, že se krasec dostává do Česka z Toskánska, odkud se dováží okrasné dřeviny.

Krasec naklade vajíčka do malých stromků, které míří na řadu míst Evropy. Přibližně za rok se vylíhne nový brouk a likviduje dřeviny, v nichž žije. „Člověk to pozná podle toho, že dřeviny odspodu usychají a hnědnou. Ovšem to se může stát i z jiných důvodů. Ale napadení krasce je zřejmé tím, že v tújích jsou díry, z nichž brouk vylétá,” uvedl Čížek.

Foto: Christopher Rabl

Takto vypadá túje napadená krascem.

Ve střední Evropě se podle něj krasec v minulosti vyskytoval jen v určitých oblastech Maďarska a Německa. Do jiných států se dostal až na základě exportu okrasných dřevin z Toskánska. „Na území České republiky představuje krasec nový druh škůdce. Je to ale asi nejhezčí škůdce, jaký u nás žije,” řekl Čížek.

Reklama

Související témata:

Doporučované