Hlavní obsah

Tuna metamfetaminu z Číny. Austrálie zabavila největší zásilku drogy

Austrálie bojuje s drogovými dealery. Video: Josef Mačí

 

Reklama

Metamfetamin za více než 17 miliard korun našli australští policisté ukrytý v dutých podlahových prknech.

Článek

Největší náklad metamfetaminu v historii zabavila australská policie. V melbournském skladišti se našla 903 kilogramů vážící zásilka drogy, kterou v Česku známe spíše pod obchodním názvem pervitin.

Pašeráci dovezli do země krystalický metamfetamin z Číny za 900 milionů australských dolarů (17,2 miliardy korun). Zásoba, kterou obchodníci ukryli do dutých prken, by vystačila na devět milionů dávek.

„Během prohlídky jsme našli 70 krabic podlahových prken a v každém z nich byly ukryty asi dva kilogramy metamfetaminu,” řekl zástupce komisaře Australské federální policie Neil Gaughan.

Podezřelým hrozí doživotí

Policie zadržela dva Australany, které obvinila z obchodování s drogami. Dvojici hrozí až doživotní trest. Pátrá se ještě po dalších dvou Asiatech.

„Naší reakcí na metamfetamin je nemilosrdné stíhání pašování, obchodování a prodeje drogy v ulicích. Pracujeme doma i v zahraničí na uvěznění těchto obchodníků se smrtí. Všechny, kteří s drogou obchodují, chceme chytit a zadržet jejich smrtící náklad. A jsme v tom úspěšní,” uvedl australský premiér Malcolm Turnbull.

Austrálie se v poslední době potýká s nárůstem spotřeby drog i jejich dovozem do země. Doposud největší zásilku zadrželi policisté v roce 2014. Před třemi lety se našlo 850 kilogramů metamfetaminu a k tomu dvě tuny extáze.

Reklama

Doporučované