Hlavní obsah

Tunel jak z éry Koženého: Miliony mizely za bílého dne a všechno bylo OK

VZP.

 

Reklama

V největší zdravotní pojišťovně se čtyři roky vědělo, že platí problémové laboratoři, a přece nikdo nepodal trestní oznámení.

Článek

Byl leden roku 2012 a ve Všeobecné zdravotní pojišťovně probublával velký skandál. Laboratoř na krevní testy OmniLab si podle interní kontroly nechávala od pojišťovny proplácet fiktivní vyšetření. Dokonce i pro pacienty, kteří už byli dávno po smrti.

Šlo tehdy o několik milionů korun, a tak ředitel pražské pobočky Jiří Malát oznámil, že je třeba podat trestní oznámení.

Nakonec se to nejen nestalo, ale spolupráce s firmou OmniLab pokračovala ještě další tři roky.

Podle policie i nedávné prověrky Ministerstva financí kvůli tomu přišla největší zdravotní pojišťovna zhruba o 40 milionů.

Nové indicie nahrávají podezření, že VZP - největší zdravotní pojišťovna - vlastně s „tunelovací" praxí tiše souhlasila. Nebo přinejmenším neudělala vše pro to, aby tomu zabránila.

Video: Laboratoř si nechala proplatit testy lidí, kteří už byli mrtví

Tunel ve VZP.Video: Vojtěch Blažek

Dáme trestní oznámení... Anebo ne

Jak už Seznam doložil ve dvou reportážích, jednalo se s největší pravděpodobností o dokonaný tunel, jehož hlavní postavou byl dnes už zesnulý podnikatel Jan Zíval. Založil jak firmu OmniLab, tak pražskou „eldéenku" - Nemocnici u sv. Alžběty.

Nemocnice žádala pro své pacienty u OmniLabu drahá imunulogická vyšetření. Odehrávala se však jen na papíře.

Když se před šesti lety objevilo první podezření na smyšlená vyšetření, měl podle vnitřních pravidel následovat podnět policii. Trestní oznámení nepadlo, rozhodlo se jen o ukončení smlouvy s OmniLabem k 30. červnu 2012. Ani k tomu však nakonec nedošlo: Dva dny před koncem pololetí vzal tehdejší krajský ředitel VZP rozhodnutí zpět. A odešel do důchodu.

„Ač povinnost podat trestní oznámení jednoznačně vyplývala z interní dokumentace, krajské pracoviště Praha na právní odbor žádný návrh na trestní oznámení nepodalo," napsali kontroloři Ministerstva financí do zprávy, kterou dokončili v lednu. Seznam ji získal.

Smlouvu navíc VZP OmniLabu prodloužila, aniž - na rozdíl od jiných problémových případů - požadovala po laboratoři důkazy, že se polepšila a bude do budoucna vykazovat vyšetření řádně.

Se Zívalem přišly stížnosti

Druhá zvláštní okolnost: Pojišťovna si už v počátku sama prověřovala, o jak rozsáhlý podvod může jít. Ze vzorku 20 pacientů našla chyby u pěti. Neseděla rodná čísla se jmény vyšetřovaných. Přesto VZP konstatovala, že „se nepotvrdila další závažná pochybení". Tedy že je možné OmniLabu dál platit za krevní testy.

Pojišťovna ani neprověřovala, jestli pacienti odeslaní do OmniLabu tato vyšetření skutečně potřebovali. Přitom šlo většinou o seniory ze spřátelené léčebny dlouhodobě nemocných u sv. Alžběty. Kteří měli údajně absolvovat ty úplně nejdražší možné testy.

Podezřelé bylo i to, že do roku 2009 nebyly s laboratoří (tehdy AgiLab) žádné problémy. Pak ji koupil podnikatel Zíval a na nástupce - OmniLab -  začaly chodit stížnosti, stejně na spřátelenou Nemocnici sv. Alžběty.

Stížnosti šly především na neoprávněně vykazovaná vyšetření, jak upozorňovali pacienti. OmniLab jich měl 10,5 procenta ze všech, která dorazila do VZP v roce 2010 až 2013. Nemocnice sv. Alžběty dokonce 14,6 procenta.

VZP velkou část z nich ani neřešila.

Anonymní majitel z Kypru

Kontroloři z Ministerstva financí se také pozastavili nad tím, že VZP nepřišlo divné, jak OmniLabu vyplácí každý rok víc a víc peněz.

V roce 2009 začínala na 35 a končila na 138 milionech.

A že nejvíc pacientů přichází právě z Nemocnice sv. Alžběty. Přitom obě firmy, OmniLab i nemocnici, sice v Česku vlastnil podnikatel Zíval, avšak koncový vlastník byl skrytý za anonymní kyperskou společností.

„Tím, že má zdravotní pojišťovna uzavřenou smlouvu o poskytování a úhradě zdravotních služeb se společností, jejíž vlastnická struktura je nedohledatelná, nelze vyloučit riziko střetu zájmů," stojí ve zprávě kontrolorů.

Detektivové z hospodářské kriminálky sice Zívala před třemi lety obvinili z podvodu. Ale nedlouho potom však podnikatel ve dvaačtyřiceti letech zemřel při lyžování v Alpách.

VZP dnes říká, že se vše odehrálo za bývalého vedení. V době, kdy pojišťovnu řídil šéf Pavel Horák. A že nyní by už s pomocí nových kontrolních mechanismů dokázala podobné podvody včas odhalit.

Reklama

Doporučované