Hlavní obsah

Atentátník z Istanbulu měl vraždit za peníze. Bezmála čtyři miliony si vyzvednout nestihl

Silvestrovského útočníka z tureckého klubu dopadli 40 km od místa činu.

 

Reklama

Do útoku byla podle Ankary zapojena zpravodajská organizace. Atentátník měl dostat 150 tisíc dolarů.

Článek

Zadržený Abdulgadir Mašaripov se v úterý přiznal k silvestrovskému atentátu v tureckém Istanbulu. Zásahová jednotka ho dopadla jen čtyřicet kilometrů od nočního klubu Reina, kde měl postřílet 39 lidí. Zadržela ho v domě jeho kyrgyzského přítele v istanbulské čtvrti Esenyurt.

Podle modřin na obličeji a krvi na oblečení se zásah neobešel bez zápasu.

Fotografie Abdulgadira Mašaripova po zadržení obletěla sociální sítě

Pondělnímu zatčení předcházela nedělní razie v istanbulské čtvrti Silivri, kde policisté objevili 150 tisíc dolarů (3 miliony a 800 tisíc korun). Peníze měly být právě pro Mašaripova, jenž si je ale kvůli rozsáhlému policejnímu pátrání nedokázal vyzvednout, uvedl turecký deník Hürriyet.

Snažil se dostat do bezpečí

Masakr tak podle vyšetřovatelů citovaných tureckými médii nespáchal z ideologických důvodů, ale za finanční odměnu. To má dokládat i způsob útoku - nešlo, jak bývá zvykem, o sebevražedný atentát. Útočník naopak měl zájem na tom, aby unikl do bezpečí.

„Zdá se, že útok v klubu Reina nebyl jen teroristickým činem, ale že do něj byla také zapletena zpravodajská organizace. Bylo to velmi dobře naplánované a zorganizované,” uvedl turecký vicepremiér Kurtulmuş. Premiér Yildirim vyjádřil naději, že se během výslechu podezřelého podaří odhalit "síly, které stály za plánováním útoku".

O jakou zpravodajskou organizaci mělo jít, Ankara neřekla. K útoku se přihlásil Islámský stát, který ho označil za pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Záběry střelce z istanbulského klubuVideo: Marie Vladyková

Po masakru Mašaripov dorazil do smluveného úkrytu, kde se k němu připojila i jeho žena s dětmi. Ihned ale sebral svého čtyřletého syna a zmizel s ním.

Syna měl útočník stále u sebe. Když ho policie dopadla, dala chlapce do ochranné vazby. Vyšetřovatelé také uvedli, že o místě Mašaripova úkrytu věděli několik dní. S razií ale vyčkávali, aby mohli zmapovat jeho pohyb a kontakty.

Manželka nic nevěděla

Krátce po útoku zadržela turecká policie Mašaripovovu manželku a také další členy jeho rodiny.

„Rozloučili jsme se a on opustil dům," řekla podle deníku Daily Sabah jeho žena při výslechu. O střelbě v klubu Reina se údajně dozvěděla až z televize. Prý neměla ponětí o tom, že její manžel má být teroristou Islámského státu nebo jen sympatizantem této organizace.

Podle tureckého tisku Mašaripov bezprostředně po útoku v klubu Reina odjel z místa taxíkem do restaurace s ujgurskými majiteli a požádal své známé, aby mu za cestu zaplatili. Policie v rámci vyšetřování několik Ujgurů zatkla. Majitel restaurace popřel, že by měl s útokem co do činění.

Při silvestrovském masakru atentátník v istanbulském nočním klubu postřílel 39 lidí. Při útoku několikrát zbraň znovu nabil a pálil i do lidí ležících na podlaze. Mezi oběťmi byli turisté z Izraele, Francie, Belgie, Indie, Tuniska a dalších blízkovýchodních zemí.

Reklama

Související témata:

Doporučované