Hlavní obsah

Turci ukázali skrýš atentátníka z Istanbulu. Výcvik prodělal v Afghánistánu

Turecko zveřejnilo záběry skrýše, kde po dvou týdnech zásahová jednotka dopadla atentátníka z istanbulského klubu Reina.

 

Reklama

Před zásahovou jednotkou se schovával pod postelí, komando muselo vyrazit dveře.

Článek

Abdulgadir Mašaripov, který na silvestra v klubu Reina zabil 39 lidí, absolvoval výcvik v Afghánistánu. Uvedl to istanbulský guvernér Vasip Şahin. Útočník se podle něj k činu přiznal. Otisky prstů, které se v klubu našly, se podle něj shodují s těmi Mašaripovovými.

Třiatřicetiletý Uzbek pronikl do Turecka ilegálně v lednu loňského roku.

„Výcvik absolvoval v Afghánistánu a mluví čtyřmi jazyky, jde o dobře vycvičeného teroristu,” dodal guvernér. Během pobytu v Turecku používal jméno Abú Mohammed Horásání Abdulkaví.

Mašaripova policie zadržela v pondělí při razii v jednom z domů ve čtvrti Esenyurt jen 40 km od místa činu. Během šestihodinové prohlídky objevila mimo jiné zbraně, munici, drony a 197 tisíc dolarů (téměř pět milionů korun).

Část peněz si nestihl vyzvednout

Podle tureckých médií útočník čin nespáchal z ideologických důvodů, ale pro peníze. Dalších 150 tisíc dolarů našla policie v domě ve čtvrti Silivri, peníze patřily údajně Mašaripovovi, nestihl si je však vyzvednout. Na zadržení se podílelo 2000 policistů.

Během vyšetřování provedla policie razie na 152 adresách, 50 osob bylo zadrženo. „V pondělí prošetřovala policie pět různých adres, odpoledne vyšetřování zintenzivnila a útočníka dopadla na jednom z prošetřovaných míst,” uvedl guvernér Şahin.

„Zdá se, že útok v klubu Reina nebyl jen teroristickým činem, ale že do něj byla také zapletena zpravodajská organizace. Bylo to velmi dobře naplánované a zorganizované,” uvedl turecký vicepremiér Kurtulmuş.

Premiér Yildirim vyjádřil naději, že se během výslechu podezřelého podaří odhalit „síly, které stály za plánováním útoku".

O jakou zpravodajskou organizaci mělo jít, Ankara neřekla. K útoku se přihlásil Islámský stát, který ho označil jako pomstu za tureckou vojenskou intervenci v Sýrii.

Reklama

Doporučované