Hlavní obsah

Turecko se otřásá i rok po puči, režim propustil další čtyři tisíce zaměstnanců

Další čistka státních zaměstnanců v Turecku. Erdoganův režim zasáhl proti tisícům neloajálních pracovníků.Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

V poslední vlně čistek režimu Recepa Erdogana přišlo o práci 3 900 pracovníků armády, úřadů či četnictva.

Článek

Řady stovek tisíc propuštěných z práce a desítek tisíc zatčených v Turecku se dál rozšiřují. Nejnověji stát provedl další čistku v armádě, četnictvu a na několika úřadech.

Všechny propuštěné pracovníky tamní vláda údajně podezřívá z napojení na teroristické organizace a struktury, které představují hrozbu pro národní bezpečnost. Mezi propuštěnými je mimo jiné 1127 zaměstnanců ministerstva spravedlnosti, včetně vězeňské stráže a úředníků, 484 akademiků a 201 zaměstnanců ministerstva pro náboženské záležitosti.

Rozsáhlá čistka je v dubnu už druhá, obě proběhly po referendu, které výrazně posílilo pravomoci prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. Od neúspěšného pokusu o státní převrat loni v červnu, při kterém zemřelo 240 lidí, již bylo propuštěno celkem víc než 120 000 osob, a to jak ze státního, tak soukromého sektoru. Více než 40 tisíc lidí bylo zatčeno. Vláda všechny čistky obhajuje tím, že je potřeba vymýtit všechny podporovatele pokusu o puč.

Prezident Erdogan dlouhodobě čelí kritice západních států, že svazuje Turecko pod vládu jednoho muže. Úřady už vloni - údajně s cílem bránit v šíření kritiky prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana - zasáhly rovněž proti internetovým službám Twitter a YouTube, kde lidé sdíleli své názory na život v Turecku. Nedávno vláda zablokovala také internetový portál Wikipedie.

Reklama

Doporučované