Hlavní obsah

Turecko zakázalo už i Wikipedii, chce zabránit šíření kritiky

Turecko přidalo na výčet zakázaných adres i encyklopedickou Wikipedii.Video: Oliver Sálus

 

Reklama

Z obavy ze šíření kritiky prezidenta Erdogana a z důvodu nevyhovujícího obsahu zakázal turecký telekomunikační úřad internetovou encyklopedii Wikipedia. Ta v zemi nefunguje od sobotního rána, i když o zákazu nerozhodl žádný soud.

Článek

Z celosvětově známé internetové encyklopedie, která denně zveřejní na osm stovek nových článků, již v Turecku nelze čerpat.

Obsah, popisující nedávné akce turecké vlády, podporuje podle tamních úřadů šíření kritiky prezidenta Erdogana. Turecké vládě se volně dostupné informace na Wikipedii přestaly zamouvat, a tak s encyklopedií učinila krátký proces.

Zákaz vydal koncem týdne turecký telekomunikační úřad, Wikipedie se pro Turecko vypnula v sobotu ráno. Zákaz však zatím nepotrvdil žádný soud.

Turecký deník Hurriyet napsal, že země nejprve požádala Wikipedii o stažení obsahu, který Turecko obviňoval z podporování teroru. Wikimedia Foundation, vlastník encyklopedie, na výzvu nezareagoval, a tak se ji telekomunikační úřad rozhodl zakázat.

Nejedná se o první takový zákaz. Turecko v minulosti částečně zcenzurovalo sociální sítě Facebook, Twitter a YouTube i komunikační portály Skype a WhatsApp.

Skupina Reportéři bez hranic na svých webových stránkách uvádí Turecko až jako 155. zemi z pohledu indexu svobody tisku z celkových 180 zemí.

Reklama

Doporučované