Hlavní obsah

Turecko zadrželo přes 300 lidí. Kritizovali vojenskou akci v Sýrii a měli propagovat terorismus na sociálních sítích

V Turecku zadrželi více než 300 lidí za kritiku vojenské akce v SýriiVideo: AP

 

Reklama

Turecko zadrželo 311 lidí, kteří měli údajně šířit „teroristickou propagandu“ na sociálních sítích. Zadržení kritizovali tureckou ofenzivu v severosyrské oblasti Afrín ovládané kurdskými milicemi YPG.

Článek

V Turecku zadrželi více než 300 lidí kvůli kritice vojenské akce v Sýrii. Turecká armáda zde útočí na lokalitu obývanou Kurdy na severu země. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan už dříve obvinil veřejné osobnosti protestující proti ofenzivě ze zrady. Uvedla to v pondělí agentura Reuters.

Ankara zdůvodňuje zákrok své armády v sousední zemi snahou rozbít kurdské milice YPG. Ty totiž považuje za teroristickou skupinu.

Podle tureckého ministerstva vnitra bylo zadrženo 311 lidí, kteří měli „šířit teroristickou propagandu“ na sociálních sítích. Jednalo se o veřejně aktivní lidi, a to včetně politiků, novinářů nebo aktivistů, kteří od začátku ofenzivy dávali najevo nesouhlas.

Turecko zahájilo 20. ledna pozemní ofenzivu podporovanou leteckými údery proti severosyrské oblasti Afrín ovládané kurdskými milicemi YPG. Otevřelo tak novou frontu v syrské občanské válce a vyvolalo kritiku Damašku a Moskvy.

Hlasy kritizující postup Turecka se začaly ozývat ze zahraničí i zevnitř země. Turecká vláda po předloňském zmařeném pokusu o puč výrazně přitvrdila v postupu proti svým oponentům. Za mřížemi od té doby skončily desítky tisíc lidí včetně některých kurdských politiků, kteří podle úřadů sympatizují se skupinami ohrožujícími bezpečnost země. Země jako člen NATO se kvůli autoritativnímu přístupu prezidenta Erdogana stává terčem kritiky některých svých spojenců ze Západu.

Minulý týden odmítlo ofenzivu v Sýrii sdružení tureckých lékařů, o víkendu napsalo vládním politikům dopis na 170 umělců.

„Věřte mi, to nejsou vůbec žádní intelektuálové, je to banda otroků. Jsou to slouhové imperialismu,“ řekl podle Reuters v neděli na adresu kritiků Erdogan svým spolustraníkům.

Turecko svou ofenzivu hájí. Podle něj je nevyhnutelná v boji proti teroristické organizaci a uvádí, že o ní předem informovalo všechny své spojence i syrskou vládu.

Reklama

Doporučované