Hlavní obsah

Turečtí žalobci žádají zatčení 100 vojáků kvůli pokusu o puč

Turecká prokuratura nařídila zadržení stovky vojáků.Video: Šimon Trantina, AP, Reuters

 

Reklama

Turecká prokuratura nařídila zadržení stovky vojáků kvůli údajnému napojení na exilovaného duchovního Fethullaha Gülena a účasti na přípravě neúspěšného pokusu o vojenský puč v červenci 2016.

Článek

Podle turecké tiskové agentury Andalu měli být podezřelí v telefonickém kontaktu s Gülenovou sítí lidí, kterou prý má řídit z exilu ve Spojených státech. Z toho jej alespoň obviňuje turecký prezident Recep Tayyip Erdoğan, který při pokusu o převrat v zemi musel Turecko opustit.

Po svém návratu však rozpoutal vlnu zatýkání a perzekucí těch, kteří se na puči jakkoli podíleli. Mnoho státních úředníků bylo propuštěno, zatčeno bylo na 77 tisíc lidí.

Fethullah Gülen, kritik Erdoğanova režimu, všechna prezidentova obvinění odmítá a od pokusu o puč se distancoval. Erdoğan, kterého mají někteří Turci za diktátora a v důsledku jeho opatření po pokusu o převrat se strhla vlna emigrace, však na Gülenově vlivu na dění v Turecku trvá a požaduje jeho vydání z USA pro trestní stíhání.

Turecké ministerstvo zahraničí přišlo v polovině prosince se zprávou, že Donald Trump a jeho administrativa pracují na Gülenově vydání, Američané to však nepotvrdili.

Reklama

Související témata:

Doporučované