Hlavní obsah

Turisté ve vesmíru už letos. Akcie firmy díky slibu čtyřnásobně rostly

Co zažehne raketový růst akcií? Příslib turistů ve vesmíru.Video: Jan Marek, Karolína Štuková, Youtube.com

 

Reklama

Co odstartuje raketový růst společnosti na burze? Třeba prohlášení, že cestování do vesmíru pro veřejnost zahájí ještě letos. Akcie Virgin Galactic v reakci na pozitivní ohlasy analytiků posléze posílily jen od začátku roku více jak dvojnásobně. Ze své nejnižší prosincové hodnoty se do včerejška „oklepaly“ dokonce už čtyřikrát. Jak se to s kosmickým turismem opravdu má?

Článek

Za pomyslným zážehem, který růst ceny akcií „vesmírné cestovky“ britského miliardáře Richarda Bransona odstartoval, stála newyorská banka Morgan Stanley. Její analytici začátkem prosince odhadli, že by se akcie mohly zhodnotit i sedminásobně, tedy přes hranici 60 dolarů za kus, uvádí server CNN. Samozřejmě za podmínky, že firma pokoří svůj cíl – hranici vesmíru i s turisty.

Letošek potvrdila NASA, loď už parkuje u rampy

Od té doby cena jedné akcie Virgin Galactic vystoupala z bezmála osmi na kolísavých devatenáct dolarů v úvodu února. Růstem zhruba o 150 procent to ale neskončilo.

Následoval raketový skok o dalších více než 100 procent za pouhých devět dní obchodování. Investoři nacenili akcie Virgin Galactic na 37 dolarů za kus. Povzbudila je předešlá zpráva, že pasažéry do vesmíru dostane ještě letos. Tu následně potvrdil také web NASASpaceflight.

Foto: Jan Marek

Jak se dařilo firmě od začátku obchodování do včerejšího dne.

Suborbitální loď VSS Unity minulý pátek navíc přistála u odpalovací rampy v Novém Mexiku. Zaparkovala ji tam mateřská VMS Eve. Samotný vesmírný koráb už ale hranici kosmu při testování překonal, a to sice 13. prosince 2018 o 2,7 kilometru. Američané mají pomyslnou čáru vytyčenou v 80 kilometrech nad zemí, jak potvrzuje NASA.

Investoval i Boeing

Teď už plavidlo čekají jenom poslední úpravy a zkoušky, na kterých se podílí také italské letectvo. A svůj díl, v přesných číslech 20 milionů dolarů, zainvestovala do Virgin Galactic i partnerská organizace HorizonX Ventures – divize Boeingu pro komerční vesmírné cestování a nové technologie v dopravě.

Foto: Jan Marek

Kolik lidí už si koupilo lístky do vesmíru a za kolik?

Říkají jí „Tesla junior”

Burzovní výstřel o 416 procent od nejnižší prosincové hodnoty vysloužil Virgin Galactic přezdívku „Tesla junior“. Její tržní kapitalizace ve středu přesáhla 7,3 miliardy dolarů. Těsně po vstupu na burzu – spojením s jinou firmou v říjnu – přitom měla hodnotu 800 milionů, dodává list International Business Times. A to „vesmírná cestovka“ zatím není zisková.

Magazín Forbes přitom píše, že se spíše očekává pokračující ztrátovost společnosti v dalších dvou letech. První čtvrtletní výsledky hospodaření od vstupu na burzu společnost nicméně zveřejní až v úterý.

Třetí nejvíce obchodovaná firma na burze

Akcie podniku byly i přesto třetími nejvíce obchodovanými na newyorské burze za poslední dobu – spíše než prodávaly si podíly ve společnosti kupovaly dvě třetiny klientů. Virgin Galactic v zájmu překonal jenom Apple a Tesla, upozorňuje agentura Reuters odkazem na konzultační firmu Fidelity.

Foto: Jan Marek

Maximální růst firmy a skok v její tržní kapitalizaci.

Předpokládaný pokles. Pomůže jedině dodržení slibu

Podle analytiků bude cena akcií Virgin Galactic stejně jako v případě Tesly nebo v minulosti i bitcoinu dál nejspíš klesat. Mimo jiné záleží, jestli splní svůj slib a zdali se do obchodování na burze zapojí i konkurenční firmy. Vesmírné cestování má do deseti let potenciál dosáhnout obratu i tří miliard dolarů, odhaduje švýcarská banka UBS podle Forbes.

Dárek k narozeninám

Potenciál při veřejném obchodování stále ale ještě nevyužily právě další dvě „vesmírné cestovky“ stejně nadšených miliardářů jako Richarda Bransona, který letos oslaví 70. let a jeho společnost by ráda první let jako „obrovskou událost“ trefila právě na jeho narozeniny, jak potvrdil ve zprávě BBC výkonný ředitel Virgin Galactic George Whitesides.

Půjde Bezos s Muskem lovit nadšence na burzu?

Nejbohatší člověk planety, šéf Amazonu Jeff Bezos se „vesmírného závodu“ účastní se svojí firmou Blue Origin.

Podnik SpaceX vizionáře a majitele Tesly Elona Muska pak v úterý oznámil dohodu se společností Space Adventures, s níž chce na palubě své kosmické lodi Crew Dragon poslat na zemskou oběžnou dráhu, tedy minimálně do výšky 160 kilometrů, čtyři turisty. Neuvedl ale měsíc ani rok, a to se jedná o poslední a nejvýraznější posun u obou firem.

Foto: Jan Marek

„Vesmírný závod” tří miliardářů.

Ani jedna ale není veřejně obchodovaná, čehož Virgin Galactic loni 28. října docílila spojením s firmou Social Capital Hedosophia Holdings (SCH), přičemž Branson si ponechal kontrolních 51 procent. Magazín Forbes ale naznačuje, že by krok a nedávný úspěch konkurenční firmy mohly vybídnout k obdobnému kroku, jelikož Britova společnost je jedinou, do které mohou nadšenci do vesmíru na burze investovat.

Aktualizováno: cena akcií firmy ze včerejška na dnešek klesla o 7,4 procenta, tedy 2,76 dolaru za kus.

Foto: Jan Marek

O kolik VSS Unity překonala hranici vesmíru a kdy dorazila do Nového Mexika?

Risk není zisk

S nadšením jsou ale spojená i rizika. Třeba raketa Falcon 9 společnosti SpaceX po návratu z vesmíru nezvládla přistání a zřítila se do moře – zatím bez lidské posádky. O incidentu informoval například server Verge.

Virgin Galactic ale nechce zůstat jenom u vesmírného turismu. Její ambice jsou i v pozemském cestování. K tomu chce ovšem využívat své suborbitální lodě, také by pasažéry po Zemi dopravovaly mnohem rychleji než současná letadla, dodává CNN.

Reklama

Doporučované