Hlavní obsah

Turisty lákají do středních Čech místa proslavená ve filmech

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Nejen památky, muzea či příroda, ale i místa proslavená ve filmech lákají k návštěvě středních Čech.

Článek

Vyznavačům tohoto typu turistiky je určena nová publikace, kterou vydala Středočeská centrála cestovního ruchu ve spolupráci s krajskou filmovou kanceláří. Nabízí výběr zajímavých míst známých z českých i zahraničních filmů.

Brožura provede zájemce po stopách 16 českých a osmi zahraničních snímků. Nezapomíná na pohádky, komedie či dramata a neopomíjí ani místa, kde se odehrávaly populární scény. „Středočeská krajina vytvořila kulisy pro více jak dvě stovky filmů a seriálů. Jejich zmapování by vydalo na knihu, proto jsme se rozhodli popsat alespoň některé z těch nejzajímavějších,“ uvedla ředitelka turistické centrály Zuzana Vojtová.

Publikace představuje třeba zámecký park v Průhonicích, který posloužil při natáčení pohádky S čerty nejsou žerty a Princezny se zlatou hvězdou na čele, nebo hrad Krakovec, kde vznikala hudební pohádka Ať žijí duchové!. Připomíná, že seriál Bylo nás pět je spojený s Kouřimí a oscarové Ostře sledované vlaky s loděnickým nádražím.

Příkladem filmu, který obsáhl více míst v regionu, je Teorie tygra Radka Bajgara. Komediálně laděný snímek s Jiřím Bartoškou v hlavní roli se natáčel v Černošicích, kolem Vltavy nebo v barokním areálu Skalka nad Mníškem pod Brdy, kam si Bartoška se svou filmovou manželkou Eliškou Balzerovou vyjel na kole.

Fanoušci zahraničních snímků se mohou vydat po stopách Spidermana i Ethana Hunta z filmu Mission: Impossible. Při natáčení snímku Anthropoid s Jamiem Dornanem a Cillianem Murphym využili filmaři divokost brdských lesů. Jelikož parašutisté v roce 1942 seskakovali v zimě a film se natáčel v roce 2016 v parném létě, musely být lesy uměle zasněžovány.

Zájemci si mohou brožuru vyzvednout v krajském infocentru v Husově ulici v Praze, k dispozici bude i v elektronické podobě.

Reklama

Doporučované