Hlavní obsah

Turkmenistán staví nové město. Finančním problémům navzdory

Foto: Profimedia.cz

Autoritářský prezident Turkmenistánu Gurbanguly Berdimuhamedov na loňské korunovaci nového japonského císaře Naruhita.

Reklama

Prezident Turkmenistánu Gurbanguly Berdimuhamedov vyčlenil z rozpočtu země 1,5 miliardy dolarů na stavbu nového města takzvaně na zelené louce. Oznámení přichází v době, kdy je ekonomika země kvůli propadajícím cenám ropy ve špatné kondici.

Článek

V úterý 2. února prezident Turkmenistánu oznámil obyvatelstvu, že vyčleněná částka 1,5 miliardy dolarů půjde na nákup zahraničního vybavení a materiálu potřebného pro výstavbu města, informovala agentura AP.

Loni se přitom podle odhadů Mezinárodního měnového fondu pohyboval celkový dovoz do země kolem 5,4 miliardy dolarů. Ohlášená finanční injekce jde proti politice šetření, kterou Turkmenistán zavedl po poklesu cen ropy, jednoho z hlavních vývozních artiklů země. Prezident v rámci úspor v roce 2018 například ukončil dotace na benzin, elektřinu a vodu, které byly do té doby pro obyvatele země zdarma. Loni pak odebral peníze i tamní akademii věd.

Úkol pro syna

Prozatím bezejmenné město se má stát administrativním centrem provincie Ahal. Stejnou provincii má pod svou správou Serdar Berdimuhamedov, jediný prezidentův syn. Mluví se o něm jako o případném nástupci na prezidentský úřad a nyní má vybudování nového města na starosti.

Jeho otec, původním povoláním zubní lékař, vládne zemi od roku 2006 a od samého začátku buduje svůj kult osobnosti. Dvaašedesátiletý Gurbanguly Berdimuhamedov byl od té doby zvolen již potřetí a v každých volbách získal okolo 90 procent hlasů. Podle OBSE ovšem ani jedny volby nebyly svobodné a demokratické.

Média vlastněná státem hovoří o Turkmenistánu jako o prosperující zemi, v posledních letech však má stát problémy s nedostatkem financí a potravin.

Reklama

Související témata:

Doporučované