Hlavní obsah

Turnov potrubí objevené při stavbě využije k zavlažování parku

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

K zavlažování centrálního parku v Turnově na Semilsku využije radnice zdroj vody, který se podařilo objevit při výstavbě Alzheimer centra.

Článek

Obě místa jsou od sebe vzdálená asi půl kilometru a vybudování užitkového vodovodu si vyžádá zhruba 1,5 milionu korun. Starosta města Tomáš Hocke (Nezávislý blok) novinářům řekl, že vodovod chtějí postavit ještě letos.

„Mohl by to být takový první větší příspěvek města Turnova k boji se suchem a obecně k vnímání nakládání s vodou,“ řekl Hocke. Město se podle něj pokusí získat na výstavbu vodovodu dotaci z krajského programu na zadržování vody v krajině.

Na odpadní potrubí nevyužívaného zdroje vody s kapacitou zhruba litr až 1,5 litru za vteřinu narazili dělníci loni v listopadu. Provizorně bylo zaústěno do kanalizační šachty a voda z něj se odvádí do čistírny odpadních vod, což způsobuje nežádoucí ředění splašků.

„Mně přišlo zajímavé, že bychom tuto vodu dostali do parku U Letního kina,“ uvedl starosta. V parku se konají velké akce včetně vyhlášených staročeských trhů a už několik let se ukazuje, že trávník i výsadba v parku potřebují zálivku. Pro vybudování užitkového vodovodu je navíc podle starosty příhodná doba, neboť se rekonstruuje Komenského ulice, kudy by měl vést.

Cílem pro letošní rok je dovést vodu od Alzheimer centra a vytvořit potůček či strouhu přes celý park až do prostoru Na Sboře. „Druhou etapou bych pak rád vyřešil akumulaci vody a celkové zavlažování parku,“ uvedl starosta. Druhá etapa se ale podle něj bude dělat nejdřív v příštím roce. Radnice si od zavlažování parku slibuje, že prospěje nejen vegetaci, ale povede i ke zlepšení mikroklimatu v této části patnáctitisícového města.

Reklama

Doporučované