Hlavní obsah

Turnovská 3D tiskárna zahájila výrobu vlastního průhledného respirátoru

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Sériovou výrobu unikátního průhledného respirátoru vlastní konstrukce zahájila 3D tiskárna v Turnově na Semilsku. Vzhled a technické provedení respirátoru zaujal loni mezinárodní porotu na soutěži German Design Awards.

Článek

Nápad ocenila porota zvláštním uznáním v kategorii Lékařská, rehabilitační a zdravotní péče. Svůj nápad si firma nechala patentovat a teď ho nabízí i výrobcům ze zahraničí.

„Bylo by skvělé, kdyby se našel výrobce i pro zahraničí, který by dokázal průhledným respirátorem zásobit celý svět, tam kde je ho aktuálně třeba,“ doplnil řekl majitel Petr Knobloch.

Průhledná maska umožňuje vidět mimiku a ústa uživatele, který se v ní nepotí a může volně dýchat. Respirátor lze používat opakovaně. Výměnné jsou pouze HEPA filtry, které 3D tiskárna vyvinula a také je vyrábí. Než se v Turnově dostali od prvního nápadu, přes vývoj a certifikaci až k sériové výrobě respirátoru, trvalo to zhruba rok.

„Byla to nečekaně dlouhá a opravdu náročná cesta, a tak jsem rád, že jsme produkt úspěšně certifikovali a dotáhli projekt až do sériové výroby,“ poznamenal majitel firmy. Zájem o respirátor je podle něj velký. „Naše výrobní kapacity zdaleka nestačí pokrýt celou poptávku, byli bychom rádi, kdyby se našeho technického vzoru ujal výrobce s dostatečnou produkční kapacitou a pomohl průhledný respirátor PR21 poskytnout všem, kteří o něj mají zájem,“ řekl Knobloch.

Knoblochova firma teď nabízí odprodej licence k výrobě průhledného respirátoru tuzemským i zahraničním zájemcům. Návratnost investice odhaduje na méně než tři měsíce a je připravena poskytnout veškeré know-how a podporu pro rozjezd výroby včetně účinné filtrace potenciálním zájemcům. „Jedná se o český patent, ke kterému zatím není na trhu žádná alternativa,“ dodal majitel 3D tiskárny.

Reklama

Doporučované