Hlavní obsah

Tvrdá rána pro Uber. Řidiči jsou zaměstnanci, řekl britský soud

Foto: Shutterstock/Tero Vesalainen

Ilustrační foto.

Reklama

Americká společnost bojuje ve Velké Británii o svůj obchodní model – a neúspěšně. Soud nepřistoupil na její argumenty, že řidiči jsou pouze živnostníci.

Článek

Řidičům alternativní taxislužby Uber přísluší zaměstnanecká práva, jako je například minimální mzda nebo proplacená dovolená. Rozhodl o tom britský nejvyšší soud. Uber tak musí napříště své řidiče považovat za zaměstnance, nikoli za osoby samostatně výdělečně činné. Uber v dlouhé právní bitvě u soudů nižší instance už třikrát prohrál. Proti nynějšímu rozhodnutí nejvyššího soudu se ale může odvolat, informují tiskové agentury.

Bývalí řidiči Uberu James Farrar a Yaseen Aslam, kteří soudní spor s Uberem vyhráli poprvé v říjnu 2016, serveru BBC sdělili, že po rozhodnutí soudu jsou nadšení a ulevilo se jim. „Myslím, že je to obrovský úspěch – jsme schopni postavit se gigantovi,“ konstatoval Aslam, který vede odbory řidičů služeb fungujících přes aplikaci (ADCU).

Klíčovým bodem rozhodnutí soudu je, že Uber musí řidiče považovat za zaměstnance po celou dobu, kdy jsou do aplikace přihlášeni. Řidiči alternativní taxislužby zpravidla nějakou dobu čekají, než si někdo jízdu prostřednictvím aplikace objedná. Dříve Uber prosazoval, že řidiče může považovat za zaměstnance jen po dobu jízdy s pasažérem.

„Rozhodnutí soudu je vítězstvím pro řidiče, pasažéry i města. Znamená to, že Uber nyní čelí správným ekonomickým podnětům a nebude trh zahlcovat nadmírou řidičů a vozidel,“ konstatoval Farrar, který je generálním tajemníkem odborů ADCU. „Konečným výsledkem nadměrné nabídky byla chudoba, znečištění a dopravní zácpy,“ dodal.

Reklama

Doporučované